Trump eier aksjer i Telenor

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump eier aksjer i Telenor ASA via et britisk meglerhus.
Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump eier aksjer i Telenor ASA via et britisk meglerhus. Foto: Rob Kerr / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kontroversielle politikeren Donald Trump eier et ukjent antall aksjer i norske Telenor. Det viser en oversikt over hans inntektskilder som nå er offentlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Donald Trumps siste finansielle oversikt - «Public Financial Disclosure Report» - fremkommer det at den republikanske presidentkandidaten eier aksjer i norske Telenor ASA.

Denne måneden ble en 104-siders gjenomgang overlevert til den føderale valgkommisjonen.

Ukjent antall Telenor-aksjer

Via et britisk meglerhus hos Barclays Bank står Trump oppført med aksjer til en verdi mellom 1001 og 15.000 US-dollar. Det fremkommer også at utbyttet av aksjene ikke overstiger $ 201.

I oversikten fra i fjor fremkommer det at Trump også da eide aksjer i selskapet hvor den norske stat er den største eieren. Heller ikke da fikk han utbetalt utbytte større enn $ 201.

Etter at oversikten ble offentliggjort, er det i USA ikke det mikroskopiske eierandelen i Telenor som har fått størst fokus. Derimot har det utløst kritikk at Trump står som aksjeeier i en rekke selskaper som han har angrepet i løpet av valgkampanjen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen fikk bekymringsmelding om Telenor-eid selskap i Bangladesh

Den republikanske kandidaten har gått hardt ut mot selskaper som Ford, Apple og Nabisco som lager Oreo-kjeks, fordi de har outsorces virksomhet eller nektet å gi informasjon om kriminelle til politimyndigheter (som Apple).

Mot «egne» selskaper

Som presidentkandidat har Trump sagt at en av hovedoppgavene vil være å stanse flukten av amerikanske arbeidsplasser.

– Jeg elsker Oreo. Jeg vil aldri spise dem igjen, sa han i august i fjor da Nabisco ville legge ned sitt bakeri i Chicago og heller bygge et nytt i Mexico, skriver Associated press.

Les også: Donald Trump mener han ikke er dum og splittende

Og da Apple i februar nektet å åpne en telefon som en ble brukt av en gjerningsmann i en masseskyting, ble selskapet angrepet av Trump:

–Hvem tror de de er?, spurte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gjennomgang som nyhetsbyrået har gjort viser at Trump samtidig eier aksjer for mellom $ 1,1 millioner og $ 2,25 millioner i nettopp Apple.

Oversikten viser at han eier aksjer i både Coca-Cola og Pepsi, og selvsagt også i Microsoft og andre IT-selskaper som konkurrerer med Apple.

--

ABC Nyheter er eid av ABC Startsiden A/S hvor Telenor er majoritetseier.