Meny

Trump eier aksjer i Telenor

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump eier aksjer i Telenor ASA via et britisk meglerhus. Foto: Rob Kerr / Afp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kontroversielle politikeren Donald Trump eier et ukjent antall aksjer i norske Telenor. Det viser en oversikt over hans inntektskilder som nå er offentlig.

I Donald Trumps siste finansielle oversikt - «Public Financial Disclosure Report» - fremkommer det at den republikanske presidentkandidaten eier aksjer i norske Telenor ASA.

Denne måneden ble en 104-siders gjenomgang overlevert til den føderale valgkommisjonen.

Ukjent antall Telenor-aksjer

Via et britisk meglerhus hos Barclays Bank står Trump oppført med aksjer til en verdi mellom 1001 og 15.000 US-dollar. Det fremkommer også at utbyttet av aksjene ikke overstiger $ 201.

I oversikten fra i fjor fremkommer det at Trump også da eide aksjer i selskapet hvor den norske stat er den største eieren. Heller ikke da fikk han utbetalt utbytte større enn $ 201.

Etter at oversikten ble offentliggjort, er det i USA ikke det mikroskopiske eierandelen i Telenor som har fått størst fokus. Derimot har det utløst kritikk at Trump står som aksjeeier i en rekke selskaper som han har angrepet i løpet av valgkampanjen sin.

Les også: Regjeringen fikk bekymringsmelding om Telenor-eid selskap i Bangladesh

Den republikanske kandidaten har gått hardt ut mot selskaper som Ford, Apple og Nabisco som lager Oreo-kjeks, fordi de har outsorces virksomhet eller nektet å gi informasjon om kriminelle til politimyndigheter (som Apple).

Mot «egne» selskaper

Som presidentkandidat har Trump sagt at en av hovedoppgavene vil være å stanse flukten av amerikanske arbeidsplasser.

– Jeg elsker Oreo. Jeg vil aldri spise dem igjen, sa han i august i fjor da Nabisco ville legge ned sitt bakeri i Chicago og heller bygge et nytt i Mexico, skriver Associated press.

Les også: Donald Trump mener han ikke er dum og splittende

Og da Apple i februar nektet å åpne en telefon som en ble brukt av en gjerningsmann i en masseskyting, ble selskapet angrepet av Trump:

–Hvem tror de de er?, spurte han.

En gjennomgang som nyhetsbyrået har gjort viser at Trump samtidig eier aksjer for mellom $ 1,1 millioner og $ 2,25 millioner i nettopp Apple.

Oversikten viser at han eier aksjer i både Coca-Cola og Pepsi, og selvsagt også i Microsoft og andre IT-selskaper som konkurrerer med Apple.

--

ABC Nyheter er eid av ABC Startsiden A/S hvor Telenor er majoritetseier.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus