Meny

Hotell- og restaurantansatte har så langt streiket for 50 millioner

17. mai trappes hotell- og restaurantstreiken ytterligere opp. Da vil til sammen 7.250 personer fordelt på om lag 700 bedrifter være rammet av streik. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir streiken langvarig har Fellesforbundet en streikekasse på 1,9 milliarder kroner å ta av. NHO Reiseliv vil ha slutt på pengesløseriet.

– Hvis du ikke har midler har du heller ikke styrke til å kunne forhandle, sier Vidar H. Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet.

17. mai trappes hotell- og restaurantstreiken ytterligere opp. Da vil til sammen 7.250 personer fordelt på om lag 700 bedrifter være rammet av streik.

Les også: Hotellstreiken stenger Bergens-hotell

Taper 23 millioner hver uke

Arbeidsgiversiden har signalisert at streiken kan bli langvarig. Samtidig som hotellene og restaurantene taper penger på tapt omsetning, tappes streikekassen for hver dag som går.

Vidar H. Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet.

– Vi taper cirka 23 millioner kroner hver uke nå. Totalt sett nærmer vi oss 50 millioner kroner i streikebidrag siden streiken startet, sier Vidar H. Grønli til ABC Nyheter.

Lørdag har streiken pågått i tre uker.

I NHO Reiseliv er de klar over at motparten har råd til å streike i måneder og år, men sier at prisen for en langvarig streik kan bli svært høy.

– Vi er klar over at de har økonomisk styrke, men regner ikke med at de vil bruke alle pengene på streik. Da er det antageligvis ingen arbeidsplasser igjen, sier forhandlingsleder i NHO Reiseliv, Jostein Hansen.

Les også: LO-topp kjøpte pizza på restaurant i streik

Har økt streikebidraget

Den første streikeuka fikk medlemmene utbetalt 3.380 kroner per uke i streikebidrag. Nå har Fellesforbundet vedtatt å øke streikebidraget til 4.000 kroner når et medlem starter på sin 2. streikeuke.

– Det gjorde vi for å inspirere våre medlemmer til å stå på videre. Det er ikke tatt stilling til om satsene vil heves ytterligere, sier Grønli.

For de lavest lønte tilsvarer streikebidraget den lønnen de har til vanlig. For andre er inntektsforskjellen betydelig.

– For noen av våre medlemmer er det sikkert et stort gap mellom hva de får i bidrag og normal lønn. Alle vet at streik koster. Derfor vil det merkes, påpeker Fellesforbundets informasjonsansvarlig. Vidar H. Grønli.

Les også: Streik i hotell- og restaurantbransjen

1,9 milliarder på bok

Siden Fellesforbundet ble etablert i 1988 har streikekassen blitt gradvis fyllt opp. I dag har forbundet så mye penger stående på bok at de vil kunne holde det gående lenge. I tillegg kan de regne med bidrag fra utenlandske forbund dersom det blir nødvendig.

– Vi har en god del midler til rådighet, til sammen 1,9 milliarder kroner. Vi har opp gjennom årene vært forsiktig med bruk av penger. I tillegg har vi plassert midler i aksjer, fond og bank, noe som har gitt god avkastning over tid, sier Grønli.

– Begynner medlemmene å bli utålmodig?

– Ingen av partene er interessert i at en streik skal vare veldig lenge. Alle ønsker en løsning, men det spørs når den kommer. Vi tror at mange små hotelleiere ikke er veldig glad for uttalelsen om at streiken kan bli langvarig. Det er forskjell på et stort hotell og en liten familieeid bedrift, påpeker Vidar H. Grønli.

– Kunstig åndedrett

Jostein Hansen, forhandlingsleder for NHO Reiseliv.

ABC Nyheter har forsøkt å finne ut hvor mange gjestedøgn som hotellene har tapt siden streiken startet, men NHO Reiseliv har ingen oversikt over det samlede inntektstapet.

– Vi er også robuste, men vi kan ikke leve av å holde hverandre i live med kunstig åndedrett. Nå må vi løse denne konflikten så fort som mulig og ikke kaste bort penger på dette, sier forhandlingsleder i NHO Reiseliv, Jostein Hansen.

Les også: LO varsler streik for 3.270 statsansatte

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus