Meny

Økokrim har siktet Westerdals for grovt bedrageri

Kunnskapsdepartementet anmeldte skolen Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology (Westerdals Oslo ACT) til Økokrim og krever tilbakebetalt til sammen 56 millioner kroner fordi skolen skal ha gitt myndighetene uriktige opplysninger. Foto: Thomas Brun (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim sikter den private høyskolen Westerdals Oslo ACT for grovt bedrageri for å ha mottatt 35 millioner kroner i uberettiget statsstøtte. Økokrim forfølger ikke en omstridt transaksjon i saken.

Westerdals-saken:

  • Startet med en rekke avsløringer i Dagens Næringsliv i fjor høst.
  • Tidligere studenter ved Westerdals School of Communications (WSoC) i Oslo mener de har betalt for mye skolepenger og vil ha pengene tilbake.
  • Dagens ledelse ved Westerdals ACT har ikke innrømmet at de har ansvar for å imøtekomme kravet, men tilbød 27. april å tilbakebetale deler av beløpet.
  • Kunnskapsdepartementet har anmeldt skolen til Økokrim og krever til sammen 56 millioner kroner tilbakebetalt fordi skolen skal ha gitt myndighetene uriktige opplysninger.
  • Økokrim tok 10. mai 2016 ut siktelse mot Westerdals Oslo ACT.
  • Departementet mener også en transaksjon på over 100 millioner kroner fra Westerdals og to andre skoler til Anthon B Nilsen-konsernet, var ulovlig, men har ikke anmeldt forholdet siden pengene er tilbakebetalt.

– Vi har siktet skolen for grovt bedrageri for forhold som ble begått på forløperen til skolen, Westerdals School of Communication, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle ved bedrageri- og korrupsjonsteamet i Økokrim til NTB.

Siktelsen gjelder forhold i perioden 2002-2012.

Økokrim gikk tirsdag til aksjon mot skolen og eier Anthon B Nilsen for å sikre elektroniske bevis, skriver E24.

Ulovlige studielån ikke med

Skolen er siktet for å ha villedet Kunnskapsdepartementet til å utbetale statsstøtte på 35 millioner kroner til tre av skolens linjer som ikke var godkjente til slik støtte.

Kunnskapsdepartementet anmeldte tidligere i år skolen for dette forholdet. Departementet krever i tillegg 21 millioner kroner tilbakebetalt fordi studenter ved de tre linjene fikk uberettiget lån og stipend fra Lånekassen. Dette forholdet er imidlertid ikke med i Økokrims siktelse.

– Disse to forholdene henger tett sammen, men vi har foreløpig valgt å avgrense saken til statsstøtten. Men jeg utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet, sier Stanghelle.

– Skolen er opptatt av å samarbeide aktivt med Økokrim i den videre prosessen, sier Westerdals advokat Henning Harborg til NTB.

Les også: Rundt 700 tidligere elever vil trolig saksøke Westerdals

Forfølger ikke transaksjon

Saken ble kjent etter at Dagens Næringsliv i fjor høst skrev flere kritiske artikler om Anthon B Nilsen-konsernets drift av sine statsstøttede privatskoler.

Avisen dokumenterte også at det ble overført 105 millioner kroner fra de tre statsstøttede skolene Westerdals Høyskole, NISS og NITH til morkonsernet da de tre skolene ble fusjonert til Westerdals Oslo ACT i 2014.

Ifølge DN ble overføringen gjort for å frita pengene fra de strenge utbyttereglene statsstøttede skoler er underlagt. Anthon B Nilsen-konsernet bestrider dette.

Økokrim har ikke dette forholdet med i siktelsen.

– Det er fordi det ikke var en del av anmeldelsen fra Kunnskapsdepartementet, sier Stanghelle.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttalte under Stortingets høring om saken for noen uker siden at departementet mener transaksjonen var ulovlig, men ikke fant at det var grunnlag for å anmelde forholdet. Han understreket samtidig at han forventet at Økokrim så på saken på eget initiativ.

Stanghelle sier hun ikke ser det som nærliggende for Økokrim å gå inn i dette forholdet.

Varsler søksmål

DN avslørte også at Westerdals School of Communication tok altfor høye skolepenger fra elevene i perioden 2002 til 2012.

Rundt 700 tidligere elever vil trolig saksøke Westerdals i skolepengesaken, ifølge E24.

Skolen har tilbudt de tidligere elevene 50 millioner kroner i et forlik, mellom 40.000 og 67.000 kroner per student, men studentene krever 83 millioner kroner i erstatning. Kun en mindre andel av de tidligere elevene har så langt akseptert tilbudet fra Westerdals.

Les også: Tidligere Westerdals-elever avslår tilbakebetalingstilbud

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus