Statoil-sjefen: – Vi må tenke fundamentalt nytt

Statoil-sjef Eldar Sætre. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Statoil-sjef Eldar Sætre. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Statoil-sjef Eldar Sætre sier olje- og gassbransjen denne gangen ikke bare kan satse på at de tøffe tidene vil gå over av seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og gassindustrien har ikke har noe annet valg enn en grunnleggende omstilling fremover, sa Sætre da han innledet under Norsk Industris konferanse på Alna i Oslo mandag ettermiddag.

– Vi har vært gjennom store omstillinger før, men denne gangen kan man ikke bare satse på at ting vil ordne seg av seg selv, eller tro at det holder å justere kursen litt. Næringen må tenke fundamentalt nytt, uttalte Statoil-sjefen.

Les også: Analytiker: Sverdrup-feltet det eneste trygge

Grønn trussel

Sætre sier klimaspørsmålet vil endre hele bransjen, men at det er viktig å ikke se på det grønne skiftet som en trussel.

– Vi skal se på det som et sett av muligheter, og Statoil skal være med og drive frem endringer mot et lavkarbonsamfunn, sa Sætre.

Han insisterte på at selskapet fremover skal være verdensledende på energieffektiv og karboneffektiv produksjon av olje og gass, samt klare å utvikle lønnsom forretning innenfor fornybar energi.

Sætre pekte på at Statoil allerede er tungt inne i flere havvindparker, som samlet vil kunne levere energi til 1 million europeiske husstander.

Les også: Lav oljepris bremser global økonomisk vekst

Vil ha Lofoten

Samtidig er det viktig at bransjen får tilgang til nye leteområder, sa Sætre og henviste til at verden vil være avhengig av olje- og gassproduksjon i flere ti år fremover.

Sætre mener olje- og gassproduksjon uten problemer kan eksistere sammen med fiskerinæringen og turistnæringen i Lofoten, Vesterålen og Senja med dagens teknologi og krav til sikker drift. Han oppfordret myndighetene til å gi klarsignal til en konsekvensutredning av det omstridte området.

Sætre pekte på at det tar langt tid – gjerne ti-femten – år før ett nytt areal blir klart til å settes i produksjon.

– Innen 2025 kan de fleste planlagte nye funn være ferdig utbygd, spørsmålet er hva som kommer etter det. De beslutningene vi tar i dag, vil derfor legge store føringer på stemningen på Norsk Industris 20-årsjubileum, uttalte Sætre, i en henvisning til at Norsk Industri i år feirer ti år.

Les også: Noen jubler for oljeprisens stup

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus