Oljefondet vil sette lederlønninger under lupen

Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet, vil heretter bry seg mer om lederlønningene i selskapene som fondet har plassert penger i. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet, vil heretter bry seg mer om lederlønningene i selskapene som fondet har plassert penger i. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet har planer om å engasjere seg sterkere i lønnspolitikken i selskapene det har plassert penger i, varsler fondets sjef Yngve Slyngstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens pensjonsfond utland (SPU), eller oljefondet, går i gang med en prosess for å slå ned på høye lederlønninger i selskaper over hele verden, skriver Financial Times mandag.

Slyngstad sier fondet hittil først og fremst har sett på lønnsstrukturer snarere enn lønnsnivåer.

– Diskusjonen om lederes godtgjørelser har utviklet seg på en slik måte at vi mener vi også må se på hva som er et passende nivå for lederes godtgjørelser, sier SPUs administrerende direktør til avisen.

Fondet mener lederlønninger er blitt et hett tema globalt og er på utkikk etter et selskap med en tilstrekkelig utilbørlig lønnsprofil til å lansere et såkalt posisjonsnotat, hvor fondets holdning i spørsmålet gjøres kjent, ifølge FT.

Oljefondet har i dag en verdi på omkring 7.000 milliarder kroner. Fondet eier gjennomsnittlig 1,3 prosent av alle verdens børsnoterte selskaper.

Les også: Jobbdoktor: «Gjør som Petter Stordalen»