Meny

Thon slår tilbake mot LO-lederen

Olav Thon sendte NTB regnskapene for flere av sine hoteller etter LO-lederens krasse utfall mot hotellkongene i Norge. -Kan LO-ledelsen framlegge forslag om hvordan hotellvirksomhet i Norge kan begynne å tjene penger, mottas enhver assistanse med takk, heter det i eposten som fulgte til regnskapene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Gerd Kristiansen får svar på tiltale fra hotelleier Olav Thon: Kravet om lokale forhandlinger i hotellbransjen vil medføre et «aldeles håpløst byråkrati».

– At LO-ledelsen går inn for dette er én sak, der er de lønnet for å tilbringe 300 dager i året i forhandlinger fra morgen til kveld. Men for en som driver et hotell, er det en hovedbeskjeftigelse å ta seg av gjester og å få hotellet til å fungere, sier Thon til NTB.

Han mener det er fullstendig urimelig å innføre lokale forhandlinger innen hotellnæringen, slik Fellesforbundet krever.

– Skulle man forhandle lokalt på 100 forskjellige steder så vil man bli fanget i et byråkrati som er aldeles håpløst, sier Thon.

Tilbyr innsyn

LO-leder Gerd Kristiansen gikk til frontalangrep på NHO og hotelleierne Olav Thon, Christian Ringnes og Petter Stordalen da hun holdt appell for streikende hotell- og restaurantarbeidere i Oslo tirsdag.

– Hun er mer enn velkommen til å gå igjennom alle regnskapene våre. Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sier Thon, som like etter intervjuet sendte NTB regnskapene for flere av sine hoteller.

– Kan LO-ledelsen framlegge forslag om hvordan hotellvirksomhet i Norge kan begynne å tjene penger, mottas enhver assistanse med takk, heter det i eposten som fulgte til regnskapene.

Bakgrunn: LO-lederen til angrep på norske hotellkonger

Tar ikke på vei

I appellen for de streikende slo LO-lederen fast at «hotellkongene» får overskrifter i alle kanaler – når de er tjent med det.

– Olav Thon kjøper avisannonser for Frp og gir 26 millioner til barn av sine nevøer og nieser. Men når hans egne ansatte ber om rettferdig behandling, da sitter han helt i ro, med strikkelua på, sa Gerd Kristiansen.

– Jeg synes ikke det hun sa var noe særlig ille, svarer Thon.

– At jeg stemte Frp ved sist valg har vel vist seg å ikke være så galt? Og det å gi penger til slektninger, er vel heller ikke noe ualminnelig? Hun må gjerne fortsette med dette, sier han.

Les også: Hotellstreiken trappes opp ytterligere

Forsvarer lønnsforskjell

Fellesforbundet og LO mener det er urimelig at hotell- og restaurantansatte i gjennomsnitt tjener 77 prosent av snittlønna til en industriarbeider, men Thon ser det ikke på samme måte.

– Det avhenger jo av hva slags jobb man gjør, men det er atskillig mer krevende å være lenket til en maskin enn å utføre serviceoppgaver på et hotell, der man den ene dagen har gjester å ta seg av og den andre dagen ikke, sier han.

Petter Stordalen ønsker selv ikke å kommentere kritikken fra LO-lederen, mens NTB ennå ikke har fått kontakt med Christian Ringnes.

Aktuelt: Dine rettigheter ved streik

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus