Meny

Orkla legger ned i Kristiansund

– En trist dag, sier Unni Garberg (t.h.), hovedtillitsvalgt for Industri Energi på Ello i Kristiansund, her sammen med Industri Energis nestleder Frode Alfheim. Tirsdag ble det klart at Orkla legger ned fabrikken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Orkla-eide Lilleborg har besluttet å flytte produksjonen fra Ello-fabrikken i Kristiansund til Falun i Sverige.

– Vi vet at beslutningen om å flytte produksjonen rammer de 60 ansatte på Ello hardt, og vi vil nå prioritere å bistå i en vanskelig situasjon. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe de ansatte videre, sier produksjonsdirektør Knut Eckhoff i Orkla Home & Personal Care.

De Ello-ansatte ble i januar informert om at fabrikkstrukturen skulle utredes, og at utflagging kunne bli utfallet.

Men styret i Lilleborg utsatte mandag avgjørelsen om hva som skulle skje med fabrikken, etter at en gruppe lokale interessenter ville forsøke å redde den i ellevte time.

Les også: Mæland krever Orklas forklaring på utflagging

Endrer ikke situasjonen

Initiativet var imidlertid ikke nok til å redde fabrikken.

– Vi er takknemlige for initiativet vi har mottatt fra lokale investorer, men det endrer ikke situasjonen som ligger til grunn for vår beslutning, sier Stig Ebert Nilssen, styreleder i Lilleborg AS.

Tirsdagens styrebeslutning innebærer også at produksjonen av flytende vaskemidler som i dag foregår i Falun, flyttes til fabrikken i Ski.

– Dette betyr at fabrikken i Ski blir en rendyrket vaskemiddelfabrikk, mens fabrikken i Falun rendyrker produksjonen av produkter til personlig pleie, opplyser Orkla.

Les også: Rapport: Kjedene tjener mer enn produsentene på økte matpriser

Fikk gå hjem

De ansatte ved Ello-fabrikken fikk tilbud om å gå hjem fra jobben etter tirsdagens allmøte.

– Det er en veldig trist dag her i dag, sier tillitsvalgt Unni Garberg til økonominettstedet E24.

Produksjonen vil fortsette ved Ello fram mot utgangen av neste år.

– Det blir ikke lite å gjøre for oss med det første, og vi kommer til å fortsette med full sysselsetting ut dette året. Så håper vi at vi kommer oss i nye jobber, og det får vi hjelp til, sier Garberg.

Nestleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi mener beslutningen gir Orkla en stygg ripe i lakken.

– Når de nå flagger ut lønnsomme arbeidsplasser, fraskriver de seg alt samfunnsansvar og sender trofaste ansatte ut i arbeidsledighet, sier han.

Alfheim viser til at oljenedturen alt har rammet Kristiansund hardt:

– Den høye ledigheten gjør at det blir steintøft for lokalsamfunnet å håndtere nedleggelsen av hjørnesteinsbedriften.

Les også: Milliardkrav mot Orkla-eid selskap i Brasil

Møtte Mæland

Fra før har Orkla bestemt seg for å flagge ut produksjonen av Fun Light og Tomtegløgg fra Gimsøy Kloster i Skien til Sverige. Eventuell utflagging av Idun ketsjup og sennep i Rygge blir avgjort i mai.

Næringsminister Monica Mæland (H) har stilt seg undrende til hvorfor det skal være nødvendig for Orkla å flytte arbeidsplassene til Sverige. Hun diskuterte mandag saken med konsernledelsen.

Etter møtet forsikret konsernet om at det vil fortsette å investere i Norge.

– Vi satser tungt i Norge, og vi har nå tatt en beslutning om å bygge et nytt hovedkontor i Norge, hvor vi investerer 1 milliard kroner, sa Orklas kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli til NTB.

Les også: Både Molde og Kristiansund ønsker å vokse

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus