Hotellstreiken trappes opp

Se utdrag fra Fellesforbundet og LOs pressekonferanse her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftforeningen ber LO og NHO løse den betente konflikten om streikedispensasjoner ved sykehushotellene. Lørdag trappes hotellstreiken kraftig opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alvorlig syke mennesker skal ikke brukes som et forhandlingskort i en arbeidskonflikt, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel. Hun ber partene gå i seg selv og sørge for en løsning.

Striden står om pasienthotellene ved Ullevål og Haukeland, der Fellesforbundet har tatt ut ansatte i streik. Sykehusene har bedt om dispensasjon fra streiken, men arbeidsgiversiden har ikke signert søknaden og sendt den videre til Fellesforbundet. Dermed fortsetter streiken.

– Dramatisk

Divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssjukehus sier liv og helse vil være i fare dersom pasienthotellet må stenge.

– Vi opplever det som en ganske kritisk og dramatisk situasjon, sier han til NTB.

Utaaker viser til at mange av pasientene er under behandling som ikke kan avbrytes. Sykehuset tok mandag ikke inn nye pasienter og lette etter løsninger for dem som allerede er under behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesforbundets leder Jørn Eggum rettet hard skyts mot motparten i NHO Service og NHO Reiseliv under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– De bruker syke mennesker for å få regjeringen på banen og presse fram tvungen lønnsnemnd. Det er en kynisk strategi, sier Eggum.

Han framholder at dispensasjonssøknadene ville blitt godkjent «på sekundet» dersom Fellesforbundet hadde fått dem oversendt fra arbeidsgiversiden.

Men forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv ser ikke noe grunnlag for å sende søknader om dispensasjon videre. Han sier myndighetene vil ta seg av eventuell fare for liv og helse – og viser til ordningen med tvungen lønnsnemnd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sykehushoteller får ikke dispensasjon fra streik

– Følger ikke reglene

LO-nestleder Tor Arne Solbakken er skuffet og opprørt over NHO, som han mener bidrar til skjerpe konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke så tette skott på Majorstuen (der NHOs hovedkvarter ligger, red.anm.). Her har det sikkert vært et krigsråd som har bestemt seg for å spille dette kortet. De kan ikke arresteres rent juridisk, men følger ikke spillereglene og opptrer etisk helt forkastelig, sier Solbakken.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service vil ikke ta ansvar for situasjonen som har oppstått. De anfører at det ikke er arbeidsgiverforeningenes ansvar å «rydde opp» etter Fellesforbundet.

– De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, sier Devold og Furulund.

Bakgrunn: Streik i hotell- og restaurantbransjen

Trappes opp

Nesten 3.500 medlemmer i 363 hoteller og restauranter i seks fylker gikk ut i streik i helgen etter brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Mandag varslet arbeidstakerne opptrapping fra lørdag, med nye 2.447 medlemmer i 209 bedrifter i ytterligere seks fylker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden står om tillegg til lavtlønte og retten til lokale forhandlinger.

– De vil både ha mye sentralt og noe mer lokalt. Det er det ikke økonomisk grunnlag for. De må i det minste velge, sier Hansen i NHO Reiseliv.

Han legger til at overenskomsten allerede inneholder regler om lokale drøftelser, men dette er ikke det samme som lokal forhandlingsrett, anfører LO.

– Lua skal være på hodet og ikke i hånden. I dag er det sånn at arbeidsgiver ensidig fordeler personlige tillegg til dem de synes er snille og greie. Vi vil at de lokale klubbene skal være med på å fordele den verdiskapningen de har vært med på, sier Eggum.

Her kan du se hele pressekonferansen fra mandag ettermiddag: