Meny

Nå skal butikkene ha lik praksis på søndager

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å avverge ulik praktisering av søndagshandel inviteres alle aktører i dagligvarebransjen til å slutte seg til den såkalte søndagsplakaten. Rema vil ikke følge de nye kjørereglene.

– Lik praktisering av regelverket gir en forutsigbarhet for både ansatte, kunder og kjøpmenn. Dette initiativet skal klargjøre hvordan søndagshandelen skal praktiseres for alle, sier leder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor (HK).

Sammen med Hovedorganisasjonen Virke lanserte HK torsdag den nye søndagsplakaten som har til hensikt å sikre at dagligvarekjedene praktiserer reglene likt.

Se opptak av pressekonferansen her:

Rema avventer

Alle aktører i dagligvarebransjen er invitert til å slutte seg til den nye plakaten. Bunnpris, Coop og Norgesgruppen stiller seg bak initiativet og vil følge punktene i sine butikker landet rundt. Rema er foreløpig ikke med.

– Vi forholder oss helt avventende til søndagsplakaten. Det er ikke opp til den største aktøren i markedet, Norgesgruppen, og deres bransjeorganisasjon Virke å tolke regelverket, det er det myndighetene som skal gjøre, sier Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000 til Dagens Næringsliv.

Tidligere i år anmeldte Rema 120 konkurrerende butikker for å drive i strid med forskriftene for søndagshandel, men samtlige anmeldelser ble henlagt. Rema valgte derfor å ikke benytte seg av den såkalte Brustadbu-løsningen selv, men startet isteden en praksis med å sette opp sperrebånd i sine butikker på søndager slik at kundenes tilgjengelige butikkområde lå innenfor de lovlige 100 kvadratmeterne.

Hastemøte med statsråden

Remas praksis med plakater i butikken der kundene oppfordres til å be personalet hente varer som ikke er tilgjengelig i søndagsbutikken, er ifølge den nye ordningen ikke tillatt. Det er heller ikke greit å hente andre varer enn dem som fra før selges i søndagsbutikken.

– Plakaten klargjør dagens regelverk. Samtidig oppfatter vi at regelverket for henting av varer fra lager eller øvrig butikklokale, ikke er tilstrekkelig tydelig. Derfor har vi bedt myndighetene om hjelp til å utrede dette nærmere, sier Sundnes.

Fra politisk hold har det blant annet fra KrF og Ap blitt uttrykt bekymring for at det som skjer, er en snikinnføring av søndagsåpne butikker.

HK og Virke har nå bedt om et hastemøte med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) om initiativet.

– Vi ser fram til en konstruktiv dialog med statsråden om temaet, sier Sundnes.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus