Bedrifter på Vestlandet merker nedturen godt

Næringslivet på Vestlandet opplever tøffe tider. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Næringslivet på Vestlandet opplever tøffe tider. Foto: Tore Meek / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

En undersøkelse blant nærmere 1.000 bedriftsledere i Rogaland og Hordaland viser at mange ser mørkt på framtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fire spurte i undersøkelsen mener næringslivet er i krise som følge av oljesmellen, skriver Dagens Næringsliv. Vel 40 prosent av bedriftene svarer at de forventer lavere aktivitetsnivå det neste året, mens andelen var 11 prosent for ett år siden.

– Vi ble litt sjokkerte da vi så resultatet. Vi hadde trodd at bare et lite mindretall ville svare at det er krise. Nå tør de fleste bedriftene å ta ordet «krise» i sin munn, sier næringspolitisk sjef Atle Kvamme i Bergens Næringsråd. Rådet har utarbeidet undersøkelsen sammen med næringsforeningene i Stavanger, Haugesund og Stord.

Krise fase to

30 prosent av de spurte venter nedbemanninger i løpet av året, sammenlignet med 15 prosent for ett år siden. Tall fra DNB Markets viser at over 36.000 oljejobber er allerede kuttet, opptil 2.000 av dem ble varslet kuttet den siste uka.

Oljeprofessor Torger Reve fra Handelshøyskolen BI sier til Stavanger Aftenblad at kuttene bare er første fase av krisen, og får medhold av administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen:

– En del selskaper har veldig høy gjeldsgrad, og en del banker begynner å bli bekymret. De har brukt de virkemidlene de har, sier Minge.

– Konkurser er det vi frykter nå.

Vil ha tiltak

Minge svartmaler ikke situasjonen totalt:

– Tiden vil vise om det blir konkurser. Vi tror de fleste vil klare seg, men ikke alle.

Han spår at flere selskaper vil slå seg sammen og bli kjøpt opp i andre fase av oljekrisen.

På et dialogmøte i Stavanger torsdag etterlyste Næringsforeningen motkonjunkturtiltak og tiltakspakker fra regjeringen.

– Revidert nasjonalbudsjett 11. mai er det vi sikter oss inn på nå. Da må det komme pakker for Sør-Vestlandet. Resten av Norge går jo bra, men for Kristiansand og nordover til Bergen er det alvor, sier Minge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus