Cameron eide aksjer i farens skatteparadisselskap

Storbritannias statsminister David Cameron innrømmer å ha eid aksjer i farens investeringsfond som var registrert i skatteparadiset Bahamas. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Storbritannias statsminister David Cameron innrømmer å ha eid aksjer i farens investeringsfond som var registrert i skatteparadiset Bahamas. Foto: Reuters / NTB scanpix. Foto: Pool / Reuters

Storbritannias statsminister David Cameron innrømmer at han eide aksjer i farens skatteparadisselskap, men sier han solgte dem før han ble statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med TV-stasjonen ITV torsdag kveld sier Cameron at han og kona Samantha solgte aksjene i investeringsfondet Blairmore Investment Trust for 31.500 pund, tilsvarende 370.000 kroner i januar 2010. Fire måneder senere ble han statsminister.

De 5.000 aksjene ble kjøpt i 1997.

Han og kona skal ha tjent over 223.000 kroner på aksjesalget. Det var 3.500 kroner under fribeløpet for aksjegevinst. Statsministeren understreker imidlertid at det ble skattet av beløpet i henhold til britisk skattelov.

– Jeg ønsker å være så klar jeg kan om fortiden, nåtiden og om fremtiden, fordi jeg ærlig talt ikke har noe å skjule, sier Cameron i intervjuet.

Les også: Panama starter gransking av «Panama Papers»

– Må gå

Labour-leder Jeremy Corbyn krever nå at Cameron offentliggjør selvangivelsene sine. En annen Labour-politiker, John Mann, skriver på Twitter at Cameron har «dekket over og villedet».

– Han har ikke noe annet valg enn å gå av, skriver Mann.

David Cameron har vært under sterkt press etter at det har kommet fram at hans nå avdøde far Ian Cameron var en av direktørene i Blairmore. Investeringsfondet har base på Bahamas og skal aldri ha betalt skatt til Storbritannia.

Opplysningene stammer fra de såkalte Panama Papers, som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

– En misforståelse

Hver dag siden det ble kjent at Ian Cameron var omtalt i Panama Papers, har statsministeren sendt ut pressemeldinger om at han ikke eier aksjer i skatteparadisselskaper. Han har heller ikke villet kommentere avsløringene om faren utover at det er «en privatsak».

Men torsdag innrømmer han altså i en kunngjøring at han har eid aksjer i det Bahamas-registrerte fondet.

Samtidig kaller han at påstandene om at selskapet ble etablert for å unndra skatt for «en grunnleggende misforståelse».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus