Cameron eide aksjer i farens skatteparadisselskap

Storbritannias statsminister David Cameron innrømmer å ha eid aksjer i farens investeringsfond som var registrert i skatteparadiset Bahamas. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Storbritannias statsminister David Cameron innrømmer å ha eid aksjer i farens investeringsfond som var registrert i skatteparadiset Bahamas. Foto: Reuters / NTB scanpix. Foto: Pool / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister David Cameron innrømmer at han eide aksjer i farens skatteparadisselskap, men sier han solgte dem før han ble statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med TV-stasjonen ITV torsdag kveld sier Cameron at han og kona Samantha solgte aksjene i investeringsfondet Blairmore Investment Trust for 31.500 pund, tilsvarende 370.000 kroner i januar 2010. Fire måneder senere ble han statsminister.

De 5.000 aksjene ble kjøpt i 1997.

Han og kona skal ha tjent over 223.000 kroner på aksjesalget. Det var 3.500 kroner under fribeløpet for aksjegevinst. Statsministeren understreker imidlertid at det ble skattet av beløpet i henhold til britisk skattelov.

– Jeg ønsker å være så klar jeg kan om fortiden, nåtiden og om fremtiden, fordi jeg ærlig talt ikke har noe å skjule, sier Cameron i intervjuet.

Les også: Panama starter gransking av «Panama Papers»

– Må gå

Labour-leder Jeremy Corbyn krever nå at Cameron offentliggjør selvangivelsene sine. En annen Labour-politiker, John Mann, skriver på Twitter at Cameron har «dekket over og villedet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har ikke noe annet valg enn å gå av, skriver Mann.

David Cameron har vært under sterkt press etter at det har kommet fram at hans nå avdøde far Ian Cameron var en av direktørene i Blairmore. Investeringsfondet har base på Bahamas og skal aldri ha betalt skatt til Storbritannia.

Opplysningene stammer fra de såkalte Panama Papers, som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

– En misforståelse

Hver dag siden det ble kjent at Ian Cameron var omtalt i Panama Papers, har statsministeren sendt ut pressemeldinger om at han ikke eier aksjer i skatteparadisselskaper. Han har heller ikke villet kommentere avsløringene om faren utover at det er «en privatsak».

Men torsdag innrømmer han altså i en kunngjøring at han har eid aksjer i det Bahamas-registrerte fondet.

Samtidig kaller han at påstandene om at selskapet ble etablert for å unndra skatt for «en grunnleggende misforståelse».