700 mister jobben i FMC Technologies

FMC Technologies må si opp 700 ansatte, om lag 200 av disse er i Norge. Her er bedriftens anlegg ved oljebasen på Ågotnes.
FMC Technologies må si opp 700 ansatte, om lag 200 av disse er i Norge. Her er bedriftens anlegg ved oljebasen på Ågotnes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Over 700 ansatte i leverandørbedriften FMC Technologies mister jobben, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er på lik linje med alle andre berørt av markedssituasjonen og aktivitetsnivået. Det slår nå inn også hos oss, sier administrerende direktør Rune Thoresen i FMC Kongsberg Subsea AS til NRK.

Det var ekstraordinært styremøte i selskapet tirsdag, og de ansatte ble informert om den dramatiske beslutningen like etter.

– Vi må tilpasse arbeidskapasiteten til markedssituasjonen. Dagens nivå og antall ansatte er basert på et mye høyere volum enn vår nåværende prognose viser, sier Thoresen.

– Tungt

Nedbemanningsprosessen planlegges å være sluttført innen 30. juni, skriver Offshore.no. Beslutningen om å slanke staben så voldsomt, har vært tung, framholder han.

– Å redusere bemanningen er en vanskelig beslutning. Vi er imidlertid nødt til å tilpasse arbeidskapasiteten til den rådende markedssituasjonen for å styrke vår fremtidige konkurranseevne. Vi har brukt tid på å finne løsninger for å unngå nedbemanning så langt det er mulig, da dette selvfølgelig er tungt, først og fremst for de av våre kollegaer som blir direkte berørt, men også for selskapet, sier Thoresen i en pressemelding.

Thoresen opplyser til lokalavisen Laagendalsposten på Kongsberg at bedriften benytter seg av svært lite innleid personell for tiden, og at slankeprosessen først og fremst vil ramme fast ansatte.

FMC Technologies leverer systemer og løsninger til energiindustrien og har ifølge Wikipedia ansatte i Kongsberg, Asker, Bergen, Stavanger, Kristiansund, Florø og Notodden. Hvor kuttene skal tas, er per i dag ikke klart.

Selv om nedbemanningen var ventet, var tallet mye høyere enn de ansatte hadde sett for seg.

– Da de leste opp hvor mange som må gå, ble beskjeden mottatt med sjokk. At så mange måtte gå var det få som hadde trodd, sier Anne Jenny Archer, hovedtillitsvalgt for de NITO-organiserte ved Kongsberg.

Selv tror hun at mellom 400 og 500 må gå på Kongsberg alene.

35.000 totalt

FMC har sitt hovedkontor i Houston og til sammen snaut 19.000 ansatte globalt. I Norge står 3.800 på lønningslisten.

Med mandagens nyhet om at 500 må gå i Aibel og tirsdagens sjokkbeskjed fra FMC, har estimatet for antall stillingskutt i den krisepregede oljebransjen trolig tippet 35.000.

De færreste tror imidlertid at bunnen er nådd. Oljebransjen anslo for en snau måned siden at rundt 50.000 årsverk vil forsvinne de neste par årene, og at en opptur etter oljekrisen først er ventet i 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus