DNB-sjefen sier han ikke visste om stråselskapene

Konsernsjef Rune Bjerke sier han ikke var kjent med at DNBs datterselskap i Luxembourg hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadis.
Konsernsjef Rune Bjerke sier han ikke var kjent med at DNBs datterselskap i Luxembourg hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadis. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

DNB-sjef Rune Bjerke sier banken har fått en omdømmemessig smekk, men vil ikke kommentere om han har vurdert stillingen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Aftenposten forteller Bjerke at han hørte om saken første gang like før påske da avisen tok kontakt med ham.

Hvordan han som konsernsjef ikke har hatt kjennskap til hva datterbanken i Luxembourg drev med, er tema for interne undersøkelser.

– Det er noe av omstendighetene vi skal undersøke nærmere nå. Fordi dette har gått under radaren på styret, konsernledelsen og internrevisjon. Det burde det ikke ha gjort, men faktum er at det har gjort det, sier Bjerke.

Les også: Økonomiprofessor mener DNB-sjefen bør gå av

Tror ikke det kommer mer

I dokumenter som er lekket fra et advokatfirma i Panama, kommer det fram at banken har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser

Noe av det interngranskingen vil søke svar på, er om DNB har hatt andre samarbeidspartnere enn advokatfirmaet Mossack Fonseca.

– Jeg tror ikke det. Vi har forsøkt å gå inn i alle sider med vår utenlandsvirksomhet. Det tar tid å trenge gjennom alt som er av dokumenter og aktiviteter 10– 15 år bakover i tid. Men vi er ikke kjent med at det finnes en tilsvarende avtale med et annet advokatkontor som oppretter slike selskaper i lavskattland, sier Bjerke.

Les også: Jensen: Glad DNB varsler at de har ryddet opp

Han vil likevel ikke med sikkerhet si at det ikke kan komme nye opplysninger om tilsvarende forhold.

– Det kan jeg ikke utelukke. Vi vet ikke alt hva som har skjedd bakover i tid. Det er en av grunnene til at vi nå graver og finner ut av ting selv, sier DNB-sjefen.

Kommenterer ikke egen stilling

Bjerke vil overfor avisen ikke kommentere om han skal bli sittende som konsernsjef, men viser til at det er styrets ansvar.

Han vil heller ikke si noe om saken får konsekvenser for noen av de ansatte i datterbanken i Luxembourg.

– Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, selv om vi ikke skulle gjort det.

Les også: DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus