Storstreik fortsatt ikke avverget i industrimeklingen

Riksmekler Nils Dalseide innledet meklingen mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h) 16. mars. Lørdag startet partene innspurten fram mot tidsfristen, som er midnatt natt til søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Riksmekler Nils Dalseide innledet meklingen mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h) 16. mars. Lørdag startet partene innspurten fram mot tidsfristen, som er midnatt natt til søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokka tikker mot tidsfristen før en potensiell storstreik, men Norsk Industri og Fellesforbundet er fortsatt ikke enige. – Potensielt svært alvorlig, mener riksmekleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om lønnsoppgjøret

* Lønnsoppgjøret i år er et hovedoppgjør. Det betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men også at tariffavtalene skal revideres.

* Privat sektor innleder lønnsoppgjøret, mens staten leder an i de etterfølgende forhandlingene i offentlig sektor.

* LO har bestemt at oppgjøret skal være forbundsvist, og at Fellesforbundet innleder.

* Den økonomiske rammen som Fellesforbundet eventuelt blir enig med motparten Norsk Industri fra NHO om, vil i tråd med frontfagsmodellen legge føringer for de andre oppgjørene i offentlig og privat sektor.

* Frontfagsmodellen ble lansert i 1966 av daværende SSB-direktør Odd Aukrust. Hans doktrine var at norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten holdes innenfor rammene av hva industrien tåler.

* Fellesforbundet og Norsk Industri har frist til midnatt natt til søndag med å komme i mål med meklingen.

– Det gjenstår flere vanskelige spørsmål som partene har veldig motstridende interesser og syn på. Det er en mulig utgang at vi ikke får det til, men det er også en mulig utgang at vi får det til, sier riksmekleren i 21-tiden lørdag kveld.

Dersom meklingen ikke ender i enighet innen fristen, som er ved midnatt natt til søndag, vil 26.000 LO-medlemmer gå ut i streik søndag klokken 6, ifølge Fellesforbundet, som representerer arbeidstakerne i konflikten.

Les også: Nedturen tiltar i industrien

– Svært alvorlig

Riksmekleren understreker at enhver streik er alvorlig og bør unngås.

– Samtidig må vi respektere at retten til konflikt er en viktig del av tariffsystemet, sier Dalseide.

Overenskomsten i det såkalte frontfaget er spesielt viktig, fordi den danner et viktig grunnlag for øvrige meklinger utover våren.

Men partene har kommet med friske krav. Arbeidsgiverne har pekt på oljenedtur, svak økonomisk vekst og økende ledighet som argumenter for et svært moderat oppgjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstakerne er for sin del opptatt av at kjøpekraften opprettholdes og at ordninger rundt reisebestemmelser, som borteboertillegg, ikke endres i deres disfavør. Streik kan derfor ikke utelukkes.

– En streik vil ramme arbeidsgiverne, noe vi mener er riktig. Den kan også ramme publikum på sikt, men i utgangspunktet skal den ramme arbeidsgiverne, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk Industri advarer mot «uforsvarlig» lønnsoppgjør

Hjelp fra regjeringen

Det er ikke uvanlig at riksmekleren eller partene selv henvender seg til regjeringen for å be om bistand eller konferere underveis i et oppgjør. Om dette vil skje i år, er for tidlig å si.

– Fra tid til annen er det eksempler på at myndighetene kan gjøre det lettere å finne en løsning. Om det vil få betydning i denne meklingen, vet jeg ikke noe om på nåværende tidspunkt. Vi får se hva som skjer videre utover natta, sier Dalseide.

Fellesforbundet brøt meklingen med Norsk Industri tirsdag, noe som ga partene fire dager på å komme til enighet.

Men partene er fortsatt ikke slitne, sier riksmekleren.

– Men det kommer vi til å bli. Det blir nok verre etter hvert.