Meny

Brudd i frontfagsmeklingen:

Nå har partene fire dager på å avverge storstreik

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og arbeidsgiversiden i Norsk Industri. De har nå fire dager med tvungen mekling på seg hvis de skal avverge streik.

– Det er altfor tidlig å mene noe om utfallet av denne meklingen, men basert på tidligere erfaringer kommer vi mest sannsynlig til å ende med å jobbe på overtid før vi har et resultat, sa riksmekler Nils Dalseide da han kort orienterte om situasjonen i årets hovedoppgjør tirsdag.

Partene har sittet i frivillig mekling i to uker. Når det nå er brudd, har de plikt til å prøve å komme til enighet i løpet av fire dager med tvungen mekling.

Partene jobber i mindre grupper med åtte-ti store og små problemstillinger – blant annet sosial dumping og hvorvidt fremtidig pensjonsordning skal være tema for forhandlingene.

God dialog

– Vi har en god dialog og mange arbeidsprosesser i gang. Jeg synes det går bra, sa Dalseide.

Ifølge kilder VG har vært i kontakt med er det mye som tyder på at streikefaren allerede er betydelig svekket, fordi pensjonsspørsmålet kan være løftet ut av forhandlingene. Arbeidsgiverne og arbeidstakerne har vært grunnleggende uenige i om pensjon i det hele tatt har noe i forhandlingene å gjøre.

Ifølge VGs kilder er partene blitt enige om å sende et brev til ledelsen i NHO og LO, hvor de ber om at problemstillingen blir håndtert videre der.

Det er uansett ventet at årets hovedoppgjør rent økonomisk kommer til å bli relativt skrint, på grunn av krisen i petroleumssektoren og ringvirkningene den får ellers i økonomien.

26.000 klare til å streike

Også Aftenposten mener å vite at ledelsen i LO og NHO er blitt involvert i forhandlingene i løpet av påsken, selv om hovedkontakten mellom partene har gått gjennom lederne Stein Lier-Hansen og Jørn Eggum i henholdsvis Norsk Industri og Fellesforbundet.

– Jeg har ikke mulighet til å kommentere noe av det som har skjedd etter at meklingen startet. Det er underlagt taushetsplikt, sa Dalseide.

Partene må komme til enighet før midnatt natt til søndag 3. april. Mislykkes de, vil 26.000 medlemmer gå ut i streik søndag morgen, ifølge Fellesforbundet.

Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med.

Se pressekonferansen om forhandlingene øverst i saken.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus