Pensjon på vei ut – streikefaren redusert

Riksmekler Nils Dalseide så på klokken under pressemøtet i forbindelse med bruddet i frontfagsforhandlingene. Dalseide skal de neste dagene forsøke å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Riksmekler Nils Dalseide så på klokken under pressemøtet i forbindelse med bruddet i frontfagsforhandlingene. Dalseide skal de neste dagene forsøke å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verkebyllen pensjon er i ferd med å bli løftet ut av frontfagsoppgjøret og til topps i LO og NHO isteden. Det reduserer streikefaren betraktelig, sier kilder til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik forhandlingene har utviklet seg, tror jeg ikke det blir streik i år, sier en sentral kilde til VG.

Kilden følger forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet tett.

Årsaken til at streikefaren vurderes som mye mindre nå enn for kort tid siden, er at partene er i ferd med å bli enige om en plan for pensjon. De store pensjonsspørsmålene skal nå løftes over til LO og NHO.

– Brev til LO og NHO

Ifølge VG planlegger Fellesforbundet og Norsk Industri å sende et brev hvor de vil be LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund ta initiativ til og ansvaret for å finne felles løsninger på pensjonsutfordringene. Inkludert er arbeidet med å evaluere ordningen Avtalefestet pensjon (AFP) neste år.

Partene brøt forhandlingene tirsdag 15. mars. Meklingen starter opp rett over påske, og meklingsfristen går ut ved midnatt natt til søndag 3. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Betydelig avstand

På et pressemøte onsdag før påske var riksmekler Nils Dalseide tydelig på at han regnet med betydelig avstand mellom partene da meklingen startet onsdag.

– Dette er en veldig stor mekling med mange kompliserte spørsmål. Jeg venter at det er betydelig avstand. Og jeg venter at det er avstand i prinsipielle spørsmål, lød hans innledende analyse for en uke siden.

Meklingen for to år siden gikk 19 timer på overtid. Ingen ønsker noen reprise.

– Dette har vi snakket om allerede, og vi er vel enige om at ikke er noe mål å sette ny rekord, fortalte Dalseide og understreket at dette ikke handler om latskap, men at risikoen for feil øker når folk er slitne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesmøte

Partene innledet meklingen onsdag med et fellesmøte der begge stilte med fulle delegasjoner.

Så fortsetter arbeidet med særmøter der Fellesforbundet og Norsk Industri møter Dalseide hver for seg, samt at det blir jobbet i mindre utvalg som går løs på utvalgte temaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalseide understreket at det er en tidkrevende prosess.

– Produktet – hvis vi lykkes – er en tekst til tariffavtale. Det er ikke noen ord du slenger tilfeldig ut over et ark, men nøye gjennomtenkte formuleringer som har stor rettslig konsekvens. Derfor er det et sakte arbeid. Det skal også forankres i delegasjonene, noe som også er tidkrevende.