Fnyser av påstander om oljesubsidiering

– Vi får ikke gjort mye med oljeprisen. Vi har et tilbudssidesjokk, sa statsminister Erna Solberg på årskonferansen til Norsk olje og gass. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
– Vi får ikke gjort mye med oljeprisen. Vi har et tilbudssidesjokk, sa statsminister Erna Solberg på årskonferansen til Norsk olje og gass. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) og Norsk olje og gass-sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen rister på hodet av De Grønnes påstand om at norsk oljenæring blir subsidiert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Miljøpartiet De Grønne subsidierer norske myndigheter oljenæringen med over 20 milliarder kroner årlig.

– Oljebransjen må bruke årskonferansen på å forberede seg på en fremtid uten oljesubsidier. Tiden er overmoden for å flytte fossilsubsidiene til grønne næringer, sier partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

På årskonferansen til bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass i Oslo torsdag reagerer statsministeren kraftig på påstanden om subsidier.

– Jeg er uenig i at det finnes statlige subsidieordninger for oljenæringen. Vi har et skatteregime som først og fremst har den høyeste marginalskatten uansett næring, sier hun til NTB.

– Det at man i letefasen får tilbakeført pengene, er ikke en subsidie. Det var et bidrag til å få et mangfold, få sett på flere områder og få flere aktører inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre ordninger

De Grønne mener olje- og gassnæringen nyter godt av et offentlig kinderegg av støtteordninger.

Næringen har en egen skatteordning, leterefusjonsordningen, der staten dekker 78 prosent av utgiftene til leting for selskaper som ennå ikke er i skatteposisjon.

Oljeselskaper får også avskrive investeringer over seks år, og de har et særfradrag gjennom friinntekten, hvor de skriver av 22 prosent av driftsmidlene.

Hansson mener dette i praksis er å bruke milliarder på å gi fossil energi et fortrinn i konkurransen mot fornybar energi.

– Hvis vi skal skape et bærekraftig og variert næringsliv, må vi sørge for at flere gründere og investorer tør å ta sjanser og teste ut ideer og teknologier i Norge. Da må vi slutte å subsidiere oljeindustrien og heller bruke subsidiene på fremtidens arbeidsplasser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fortsatt tro på norsk rentekutt neste uke

– Meningsløst

Men Norsk olje og gass reagerer kraftig på beskrivelsen.

– Utsagn om subsidier av oljevirksomheten er en så meningsløs påstand at den faller på sin egen urimelighet, sier Schjøtt-Pedersen til NTB.

Han slår fast at skattenivået og rammevilkårene for oljenæringen ble fastsatt for å sikre at inntektene skulle komme hele befolkningen til gode.

– Man fastsatte ett av verdens høyeste skattenivå for å få det til. Det er bakgrunnen for at olje- og gassnæringen også i dag har 70-80 prosent skatt, altså langt, langt mer enn det som gjelder i andre sektorer, sier han, og minner om at næringen årlig bidrar med 200-300 milliarder kroner til statsbudsjettet.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Vil ikke røre rammer

Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var torsdag skjønt enige om at dagens rammevilkår skal bestå. Støre minner om stortingsmeldingen som ble lagt fram av den rødgrønne regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der pekte vi på langsiktige og parallelle aktiviteter, økt utvinning, å sette nye og gamle funn i produksjon, mer utvinning og åpning av nye områder, sa han.

Solberg vil føre en «langsiktig og stabil petroleumspolitikk» ved at myndighetene vil støtte teknologi og forskning og tildele attraktive letearealer.

Lavere oljeinvesteringer og et bratt oljeprisfall har skapt store utfordringer for næringen.

Ifølge en rapport som ble lagt fram torsdag, kommer 50.000 oljejobber til å forsvinne i Norge før tidene igjen blir bedre for oljenæringen. Samtidig vil det i årene 2018-2020 bli 22.000 nye ansatte i olje- og gassindustrien.

Les også: «Alle» er enige - det blir rentekutt i mars