Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

<p>Apple-sjef Tim Cook vil ikke lage en bakdør for FBI. Nå får han støtte fra mange av gigantene i IT-bransjen. Foto: Robert Galbraith (Reuters / NTB scanpix)</p>
Apple-sjef Tim Cook vil ikke lage en bakdør for FBI. Nå får han støtte fra mange av gigantene i IT-bransjen. Foto: Robert Galbraith (Reuters / NTB scanpix)

En rekke IT-selskaper som normalt er blant Apples hovedkonkurrenter, gir nå formelt sin støtte til selskapets kamp mot FBIs krav om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden mellom Apple og FBI:

  • En dommer i Los Angeles har beordret teknologiselskapet Apple til å gi «rimelig teknisk assistanse» til FBI-etterforskerne som prøver å få tilgang til iPhonen til avdøde Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone drepte 14 personer i San Bernardino i begynnelsen av desember.
  • Apple nekter å godta det rettslig pålegget, og mener hackingen vil kreve ny programvare som potensielt kan brukes til å bryte seg inn på enhver iPhone.
  • Justisdepartementet benytter seg av en 200 gammel lov for å tvinge Apple til å hjelpe FBI, men Apple og flere andre mener retten går for langt i tolkningen av denne loven.
  • Saken har vakt sterke reaksjoner i USA, blant annet har presidentkandidat Donald Trump oppfordret til boikott av selskapet.
  • Både Facebook, Google og Twitter har gjort det klart at de støtter Apple.
  • Det samme har Apples argeste konkurrent Microsoft. Selskapet grunnlegger Bill Gates, som ikke lenger er involvert i den daglige driften, har tidligere har gått ut og sagt at Apple må bøye seg for pålegget.
  • En føderal dommer i New York har i en kjennelse kommet frem til at justisdepartementet ikke kan pålegge Apple å låse opp en iPhone i forbindelse med en narkotikasak.
  • FNs høykommissær for menneskerettigheter mener FBIs krav vil gjøre det umulig for ethvert IT-selskap å sikre sine kunders personvern hvor som helst i verden.

Google, Microsoft og Facebook er blant gigantene som torsdag sendte inn dokumenter til en domstol for å be om støtte til Apple. Selskapet er pålagt å hjelpe det føderale politiet FBI med å åpne telefonen til Syed Farook, som var hovedmannen bak et IS-inspirert angrep der 14 mennesker ble drept i San Bernardino før jul.

Bakgrunn: Apple må hjelpe FBI i San Bernardino-saken

FBI vil ha tilgang på det som måtte finnes av informasjon på telefonen til Farook, som ble drept i en skuddveksling med politiet. Apple mener på sin side at det de blir bedt om i praksis er å lage en bakdør så politiet kan komme inn på alle iPhoner av en viss modell.

Les også: Planlegger støttedemonstrasjoner for Apple

Nå får altså selskapet støtte fra til dels uventet hold. Et titall selskaper, som normalt ligger i knallhard konkurranse med Apple, benyttet seg torsdag av en ordning i rettsvesenet som lar personer og selskaper uttale seg om en sak de ikke formelt er part i.

På den andre siden av konflikten har minst seks pårørende til ofrene fra desember sendt inn tilsvarende dokumenter der de taler mot å la Apple nekte FBI hjelp. Mens Apple blant annet argumenterer for personvern og retten til privatliv, mener de pårørende at «man ikke har rett til å utnytte det privatlivet til å bryte loven».

Les også: Dommer sier Apple ikke kan tvinges til å åpne mobil

Justisdepartementet benytter seg av en 200 gammel lov for å tvinge Apple til å hjelpe FBI, men Apple og flere andre mener retten går for langt i tolkningen av denne loven.

Les også: – FBI ber oss lage programvare tilsvarende kreft

Personvernpolicy