Seks millioner oppsigelser i vente i Kina

Nyutdannede og arbeidsløse kinesere har en mørk tid i vente. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas industriproduksjon krymper stadig raskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den offisielle innkjøpssjef-indeksen PMI viser aktiviteten i landets verksteder og fabrikker. I forrige måned falt den til 49,0, ifølge kinesiske myndigheter.

Nivået er det laveste siden november 2011, og lavere enn forventningene til eksperter som nyhetsbyrået Bloomberg snakket med før tallene ble lagt frem.

PMI over 50 antyder vekst i industrisektoren, mens alt under 50 innebærer at sektoren krymper. Investorer følger nøye med på indeksen, som hver måned er den første indikatoren på utviklingen i verdens nest største økonomi.

Les også: Japans industriproduksjon øker

Dette var syvende måned på rad at indeksen viser tilbakegang, noe som ifølge Bloomberg er den lengste registrerte sammenhengende perioden med nedgang. I januar lå PMI-en på 49,3.

Bare noen timer før de nye tallene ble lagt frem tirsdag, ble det kjent at Kinas sentralbank senker kapitalkravet til landets banker. Dermed kan de låne ut mer penger, og håpet er at dette skal få fart på økonomien.

Sentralbankens tiltak bidro til å løfte de asiatiske børsene tirsdag, tross de lave PMI-tallene. Også oljeprisen på verdensmarkedet steg, trolig fordi endringen i kapitalkravet tente et håp om høyere økonomisk aktivitet og oljeetterspørsel i Kina.

Les også: Industri Energi vil ha et eget industri-LO