NHO Reiseliv: – Alkoholloven bør flyttes fra Helse- til Næringsdepartementet

I forlengelsen av næringsministerens forslag om å oppheve serveringsloven, foreslår NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold at alkoholloven, som i dag reguleres av Helse- og omsorgsdepartementet, flyttes inn under Næringsdepartementets ansvarsområde.
I forlengelsen av næringsministerens forslag om å oppheve serveringsloven, foreslår NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold at alkoholloven, som i dag reguleres av Helse- og omsorgsdepartementet, flyttes inn under Næringsdepartementets ansvarsområde. Foto: NHO Reiseliv
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Salg av mat og drikke er først og fremst næringsvirksomhet, ikke et helseanliggende, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven)

§ 1-1. Lovens formål.

Reguleringen av innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk etter denne lov har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer.

Loven ligger i dag under Helse- og omsorgsdepartementet.

Kilde: Lovdata

Onsdag delte Michelin-guiden ut sine stjerner til flere norske restauranter . Samme dag lovet næringsminister Monica Mæland (H) at det skal bli lettere å starte egen restaurant i Norge, da hun la frem forslag om å oppheve serveringsloven.

NHO Reiseliv ønsker næringsministerens forslag velkommen, og foreslår samtidig at alkoholloven legges under Næringsdepartementet, ikke Helse- og omsorgsdepartementet som i dag.

– Reiseliv er en næring som reguleres av mange ulike lover og som er underlagt en lang rekke krav og tilsyn. NHO Reiseliv er derfor glad for at næringsministeren vil fjerne serveringsloven. Det er et forenklingstiltak, og NHO Reiseliv er for all forenkling, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Maaemo fikk tre Michelin-stjerner som den første i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke et helseanliggende

Krohn Devold, som var forsvarsminister for Høyre under Kjell Magne Bondeviks andre regjering, forklarer at NHO Reiseliv lenge har ønsket seg større samordning av regelverket for reiselivsnæringen generelt og serveringsbransjen spesielt.

– Alkoholloven og matloven ligger i dag under Helse- og omsorgsdepartementet, serveringsloven er regulert av Næringsdepartementet og arbeidsmiljøloven sorterer under Arbeids- og sosialdepartementet. Som en konsekvens er reiselivsbedriftene omfattet av både skjenketilsyn, mattilsyn, personallistetilsyn og arbeidstilsyn. Dette tilsynsveldet hemmer reiselivsveksten i Norge, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forlengelsen av å skrote serveringsloven foreslår NHO Reiseliv at alkoholloven, som i dag reguleres av Helse- og omsorgsdepartementet, flyttes inn under Næringsdepartementets ansvarsområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Salg av mat og drikke er først og fremst næringsvirksomhet, ikke et helseanliggende, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Les også: Prikker skal forhindre alkohol-brudd neste år

– Usikkert hvilken effekt loven har

Næringsministeren uttalte onsdag til Dagens Næringsliv at det er usikkerhet knyttet til effekten av serveringsloven og at den er en barriere for å starte egen bedrift.

– Regjeringen ønsker at det skal være enkelt å starte og drive bedrift i Norge. Serveringsloven skaper unødig papirarbeid, bruk av tid og gebyr for folk som vil starte serveringssted, sa Mæland i en pressemelding samme dag.

Med unntak av delen av loven som regulerer serveringsstedenes åpningstider, mener Nærings- og fiskeridepartementet serveringsloven er unødvendig. Denne reguleringen foreslår departementet å videreføre i en egen lov.

Forslaget er nå sendt på høring. Høringsfristen er satt til 26. mai.

Les også: NHO: Smilefjesordningen er ikke rettferdig