Forskning: – Selskaper med kvinner i ledelsen er mer lønnsomme

Firmaer med en tredjedel kvinner i ledelsen, er 15 prosent mer lønnsomme enn de helt uten kvinnelige sjefer, viser en sammenligning av 21 980 bedrifter fra 91 land. Foto: Colourbox.com
Firmaer med en tredjedel kvinner i ledelsen, er 15 prosent mer lønnsomme enn de helt uten kvinnelige sjefer, viser en sammenligning av 21 980 bedrifter fra 91 land. Foto: Colourbox.com

Men topplederens kjønn knyttes ikke til lønnsomheten, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved Peterson Institute for International Economics som står bak en undersøkelse, der de har sett på sammenhengen mellom kjønn i selskapers ledelse og hvor lønnsomme bedriftene er.

En sammenligning av 21.980 bedrifter fra 91 land viser at firmaer der en tredjedel av ledelsen består av kvinner, er 15 prosent mer lønnsomme enn selskapene som er helt uten kvinnelige ledere, skriver forskning.no.

Forskerne fant også en svak positiv sammenheng mellom antall kvinnelige styremedlemmer og lønnsomheten i en bedrift.

Topplederens kjønn kunne ifølge forskerne ikke i merkbar grad knyttes til lønnsomheten, mens kvinner i øverste ledelsessjikt så ut til å gi et utslag.

Studien er et såkalt «working paper» som er fagfellevurdert, altså en del av et større forskningsprosjekt som er gjennomgått av uavhengige fagfolk. Forskerne er selv tydelige på at de ikke kan trekke konklusjoner om årsakssammenheng fra denne studien, bare peke på en positiv korrelasjon mellom kvinner i ledelsen og lønnsomhet.

Forskerne mener likevel studien kan tyde på at bedrifter som ikke diskriminerer kvinner, har et konkurransefortrinn i markedet eller gjør det bedre fordi det er større mangfold blant de ansatte.

Norske forskere mener man bør være forsiktig med å legge for mye i resultatene.

– Jeg sier ikke at disse tallene er upålitelige, men det er så mye som påvirker bunnlinjen. Det er vanskelig å bare se på en enkelt faktor, som antall kvinner i ledelsen, for så å generalisere ut fra dette. Hadde det vært så lett ville jo alle firmaer bare kunne fått en kvinne i ledelsen inn for å få et bedre resultat, sier professor Morten Huse ved BI til forskning.no.

Les også: Kvinnelige forskere ble bedt om å få en mann til å lese gjennom

I 2007 gjennomførte den finske næringslivs-organisasjonen EVA en undersøkelse, som inkluderte cirka 14.000 bedrifter i landet, som hadde mer enn ti ansatte. Konklusjonen var at lønnsomheten i snitt var ti prosent bedre i bedrifter ledet av kvinner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus