Telenor: – Vi må unngå å havne i samme situasjon

Næringsministeren møtte pressen etter møtet med Telenor. Se videointervju.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor finner det uakseptabelt at Vimpelcom, der Telenor er deleier, har gjennomført korrupte betalinger, sier Telenors styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som står i forliket, er veldig alvorlig og uakseptabelt, sier Wærsted til NTB etter møtet med næringsminister Monica Mæland (H) onsdag kveld.

Mæland ble orientert om avtalen som russiske Vimpelcom har inngått med amerikanske og nederlandske myndigheter, hvor de skal betale 795 millioner dollar etter å ha innrømmet korrupsjon.

– Jeg oppfatter at Telenor er opptatt av å få alle kort på bordet, iverksette tiltak så de kan lære av denne saken og ikke minst bygge opp tilliten som er mistet som følge av denne saken, sa Mæland etter møtet.

Les også: Vimpelcom-bestikkelser skal tilbake til Usbekistan

Ekstern rapport

Både Wærsted og Mæland fremhever nulltoleranse for korrupsjon og at det er nødvendig å unngå noe lignende i fremtiden.

Styreleder Gunn Wærsted i Telenor på vei inn til møtet med næringsminister Monica Mæland for å diskutere Vimpelcom-saken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Styreleder Gunn Wærsted i Telenor på vei inn til møtet med næringsminister Monica Mæland for å diskutere Vimpelcom-saken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Denne saken må vi ta lærdom av, og så må vi se hva vi skal gjøre av endringer for å unngå at vi kommer i en slik situasjon igjen, sier Telenors styreleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og den norske telegiganten har bestilt en ekstern gjennomgang fra det internasjonale revisjons- og rådgivningsselskapet Deloitte.

– Rapporten går på håndteringen av Telenors eierskap av den tredelen vi har i Vimpelcom, sier Wærsted. Rapporten er ventet rundt april-mai.

Les også: Telenor-sjefen: – Kunne fulgt opp Vimpelcom bedre

6,8 milliarder i forlik

Vimpelcom innrømmet lovbrudd i en korrupsjonssak som etterforskes både i Nederland og USA i kvartalsrapporten som ble lagt fram forrige uke.

Samme dag forelå det utkast til forlik med USAs justisdepartement, det amerikanske børstilsynet og nederlandske påtalemyndigheter. Forliket går ut på at Vimpelcom skal betale over 6,8 milliarder kroner. Pengene skal brukes «til fordel for befolkningen som er ofre for korrupsjon og misbruk av posisjoner», ifølge amerikanske justismyndigheter.

Les også: Vimpelcom-forlik på nesten 7 milliarder i USA