Spår oljekrise i 2020

Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen sier til E24 at alle må bidra til at det letes mer etter olje fremover for at 2020 ikke skal bli det kriseåret han mener det vil bli. Illustrasjonsfoto.
Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen sier til E24 at alle må bidra til at det letes mer etter olje fremover for at 2020 ikke skal bli det kriseåret han mener det vil bli. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix

Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen advarer mot full krise i oljebransjen hvis ikke norsk leteaktivitet øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om fire år er førstefasen av oljefeltet Johan Sverdrup ferdig. Etter det er det lite svart gull i sikte.

Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen sier til E24 at alle må bidra til at det letes mer etter olje fremover for at 2020 ikke skal bli det kriseåret han mener det vil bli.

– 2016 er et godt år for oljebransjen relativt i forhold til det 2020 ligger an til å bli. Det viktige er om vi klarer å finne et nytt stort oljefelt, sier Andreassen til E24.

Bakgrunn: Kraftig fall i leting etter olje og gass i 2016

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser imidlertid at innvesteringene innen olje og gass vil falle med 13,3 prosent i 2016 kontra 2015. Det er særlig anslagene for investeringer innen blant annet letevirksomhet, som reduseres sammenlignet med tilsvarende tall for 2015.

Oljeprisen har falt med 70 prosent siden sommeren 2014, og er noe av årsaken til at mengden investeringer krymper.

Utbyggingen av Johan Sverdrup, hvor første fase vil ferdigstilles om tre år, vil ifølge Statoil skape 51.000 årsverk på det meste.

– Sverdrup er kjempeviktig. Hadde det ikke vært for dette hadde det sett enda mørkere ut for norsk oljesektor. Sverdrup har dessuten påvirkning på sysselsettingen, og hindrer at svingningene i produksjonen blir for stor, sier oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt til E24.

Les også: Investerer 11 milliarder i vindkraftprosjekt i Midt-Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus