Vimpelcom-bestikkelser skal tilbake til Usbekistan

Bestikkelsene fra det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom skal tilbake til Usbekistan, men en usbekisk forsker mener pengene igjen kan komme på avveie, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter forliket kommer amerikanske justismyndigheter til å ta beslag i milliardbestikkelsene og bruke dem «til fordel for befolkningen som er ofre for korrupsjon og misbruk av posisjoner». Departementet vurderer en løsning der pengene går til utdanning- og helsetjenester og administreres av en stiftelse som er uavhengig av Usbekistans myndigheter, sier statssekretær Leslie Caldwell.

Men forsker Alisher Ilkhamov ved SOAS-Universitetet i London sier det vil bli vanskelig å operere uavhengig fordi nesten alle NGO-er er blitt stengt ned med makt av regjeringen, og kun statskontrollerte organisasjoner eksisterer.

Les også: Grøvan: – Telenor må ha visst hva som foregikk i Vimpelcom

– Hvis man forhandler fram en løsning lik den i Kasakhstan med usbekiske myndigheter, frykter jeg at det blir slike organisasjoner som vil administrere programmet. Og det vil ikke være veldig annerledes fra å returnere pengene direkte tilbake til regjeringen, sier Ilkhamov, som selv kommer fra Usbekistan.

Telenor sier til Klassekampen at de ikke kjenner til detaljene eller de juridiske forutsetningene, og de vil derfor ikke kommentere det amerikanske justisdepartementets planer.

Les også: Telenor-sjefen: – Kunne fulgt opp Vimpelcom bedre

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenor-konsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus