Investerer 11 milliarder i vindkraftprosjekt i Midt-Norge

Olje og energiminister Tord Lien syns det er gode nyheter at Statkraft og deres partnere har besluttet å investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord-området.
Olje og energiminister Tord Lien syns det er gode nyheter at Statkraft og deres partnere har besluttet å investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord-området. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA går sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1.000 megawatt (MW).

Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, i et kystnært område med noen av de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa. Konsesjonen til utbyggingen ble gitt i august 2013, men ble skrinlagt sist sommer grunnet manglende lønnsomhet.

Kraftselskapene og Statnett kunngjorde senere en ny utredning av prosjektet basert på nye forutsetninger, blant annet adgang til å bygge en større andel av prosjektet nord for Trondheimsfjorden, der vindressursen er større og gir forbedret lønnsomhet.

– En viktig dag

– Dette er en viktig dag for Statkraft og for Norge. Sammen med våre partnere har vi investert i det største prosjektet innen fornybar energi i Norge på mange år. Med dette prosjektet blir Statkraft en av de ledende aktørene innen vindkraft på land, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fosen Vind-utbyggingen inkluderer vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden (ca. 750 MW), samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden (ca. 250 MW).

Les også: Rein-eier om vindkraftanlegg: – Blir oppgitt over samfunnet

– Et løft for fornybar energi

Anleggene vil bety 40– 50 nye arbeidsplasser når de er ferdige, og ekstra inntekter for grunneiere og skatteinntekter til de berørte kommunene, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er gledelig at det nå blir en stor vindkraftutbygging i Trøndelag. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge og gir arbeidsplasser. Det vil være et løft for satsingen på ny fornybar energi i Norge. Og det viser at rammebetingelsene i Norge er gode og fører til konkrete investeringer, sier statsminister Erna Solberg (H).

1.000 MW er mer enn den samlede norske vindkraftkapasiteten i dag. Når vindparkene står ferdige i 2020 vil de produsere 3,4 TWh fornybar energi i året. Det er nok til å gi lys og varme til 170.000 husstander årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Havnivået stiger raskere enn på 2.800 år

Grønt skifte

I den endelige avtalen mellom aktørene fremkommer det at Statkraft vil ha en eierandel på 52,1 prosent, Trønderenergi en eierandel på 7,9 prosent og konsortiet ledet av Credit Suisse en eierandel på 40 prosent.

– Det er gode nyheter at Statkraft og deres partnere har besluttet å investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord-området. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge. Beslutningen bidrar til økt produksjon av fornybar energi og gir grunnlag for klimavennlig næringsutvikling og arbeidsplasser, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Anleggsarbeidene starter i andre kvartal i år. De første vindmøllene vil bli levert og montert i 2018. Prosjektet omfatter 278 vindturbiner.

Les også: Frp-politiker mener klimaendringene er til fordel for Norge