Sørsamer frykter for reinbeite når vindkraftanlegg skal bygges

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er svært skuffet over at det blir vindkraftanlegg i store deler av Midt-Norge.
Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er svært skuffet over at det blir vindkraftanlegg i store deler av Midt-Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Reineier Arvid Jåma sier at samene på Sør-Fosen vil miste en tredel av vinterbeitene sine når det skal bygges vindkraftanlegg på Fosenhalvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det klart at Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA går sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge. Prislappen er på om lag 11 milliarder kroner.

Reineier Arvid Jåma har i flere år kjempet mot den planlagte vindkraftutbyggingen, og kaller den et overgrep ovenfor reindriften og de sørsamiske reineierne på Fosen, skriver Fosna-Folket.

– Jeg er oppgitt over samfunnet, at de er så vulgære og vil kue en liten folkegruppe så bestialsk. Nå har de plaget oss i mange år med dette vedtaket, er det noen som skulle hatt bruk for den kommunale helsetjenesten nå så er det vel oss, sier Jåma til avisen.

Les også: Krass kritikk mot Frp-politiker etter tweet om samenes nasjonaldag

Seks vindparker

Seks vindparker skal bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord. Fosen Vind-utbyggingen inkluderer vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden, samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden.

Reineier Arvid Jåma sier til Fosna-Folket at de resterende to tredelene av vinterbeiteområdene blir for små hvis vindkraftanlegget bygges på sørsamiske beiteområder. Han mener også at de andre beiteområdene ikke kan utnyttes til vinterbeiteområde.

Les også: Reineiere vil stoppe gruvedrift i Finnmark

Naturvernforbundet er skuffet

Også Naturvernforbundet er svært kritisk til det nye vinkraftanleggene, som skal stå klart i 2020 og består av 278 vindturbiner.

– Dette er et av de aller største naturinngrepene i Trøndelag i nyere tid. Dette kommer til å gjøre stor skade på en natur som i dag stort sett er helt fri for inngrep. Dette er også et veldig viktig område for sørsamisk reindrift. Vi håper i det lengste at prosjektet ikke blir realisert., sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til NRK.

Les også:

Kun 10 prosent av tapt rein i Finnmark erstattes

Ulf Leirstein mener klimaendringene er til fordel for Norge