Grøvan: – Telenor må ha visst hva som foregikk i Vimpelcom

Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil ha ny høring i Vimpelcom-saken så snart som mulig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil ha ny høring i Vimpelcom-saken så snart som mulig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom må ha kjent til korrupsjonen i selskapet, mener Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag inngikk det delvis Telenor-eide selskapet forlik med amerikanske myndigheter om å betale 795 millioner dollar etter å ha innrømmet korrupsjon . Grøvan mener det første spørsmålet kontrollkomiteen må stille seg, er hva Telenor og Telenors styrerepresentanter visste om hva som foregikk i Vimpelcom, skriver E24.

– Slik det kan se ut, basert på kjennskapen vi har i dag, ville det være underlig om ikke også Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom hadde kjennskap til hvordan dette har foregått. Dette må Telenors styrerepresentanter ha kjent til, sier Grøvan.

Les også: Giske: – Telenor-ledelsen ville helst være i fred

KrF-politikeren sier han vil høre med Riksadvokaten når kontrollkomiteen kan holde en ny høring om Vimpelcom. Komiteens andre høring i saken skulle egentlig vært holdt i desember i fjor, men ble utsatt av hensyn til politiets etterforskning.

– Nå er det naturlig for oss å ta kontakt med Riksadvokaten igjen. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskelig for etterforskningsmyndighetene å gjøre jobben sin, men samtidig er det som har skjedd svært alvorlig, og vi må komme til bunns i det så fort som mulig, sier Grøvan.

Les også: Telenor og Baksaas avslutter konsulentavtale

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Vimpelcom-saken:

* Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998.

* Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni i fjor.

* Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Mai 2015: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kritiserer Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom, men konkluderer med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.

* 5. oktober: Telenor varsler at de vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.

* 30. oktober: Næringsminister Monica Mæland (H) avsetter Telenors styreleder Svein Aaser, etter å ha fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.

* 2. november: Baksaas innrømmer å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring i januar.

* 4. november: Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015), pågripes av Økokrim, siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.

* 9. november: Baksaas og styret i Telenor er enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale med styret med umiddelbar virkning. Baksaas frasier seg også retten til bonus for 2015.

* 10. november: Borgarting lagmannsrett beslutter at Jo Lunder skal løslates fra varetekt.

* 17. november: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen kaller inn til ny Vimpelcom-høring 16. desember.

* 7. desember: Vimpelcom-høringen blir utsatt et halvt år, etter at Riksadvokaten ber om dette fordi Økokrim fryktet den kunne skade etterforskningen.

* 17. februar 2016: Vimpelcom skriver i sin kvartalsrapport at selskapet innrømmer lovbrudd i forbindelse med korrupsjonssaken.

* 18. februar: Vimpelcom inngår forlik med amerikanske myndigheter om å betale 795 millioner dollar for lovbrudd som skal ha skjedd i perioden mellom 2006 og 2012.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus