Vimpelcom-forlik på nesten 7 milliarder i USA

Vimpelcom inngår forlik med amerikanske myndigheter etter at det delvis Telenor-eide selskapet har innrømmet korrupsjon, og må dermed betale 795 millioner dollar, litt over 6,8 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beløpet bekreftes i en pressemelding som USAs justisdepartement publiserte torsdag.

Vimpelcom og underselskapet Unitel har innrømmet korrupsjon som omfatter mer enn 114 millioner dollar (980 millioner kroner) i utbetalinger til Usbekistan, en sak som går tilbake til perioden mellom 2006 og 2012 og som skal ha dreid seg om oppgjør for telelisenser i landet.

– Dagens innrømmelse av skyld fra Vimpelcom og Unitel i å betale bestikkelser til myndighetspersoner er en seier for alle som kjemper mot korrupsjon på alle nivåer, sier Richard Weber som leder etterforskningsavdelingen i det amerikanske skattevesenet IRS.

Forlik

Det er i kvartalsrapporten som ble lagt fram onsdag at Vimpelcom innrømmet lovbrudd i en korrupsjonssak som etterforskes både i Nederland og USA. Samme dag forelå det utkast til forlik med USAs justisdepartement, det amerikanske børstilsynet og nederlandske påtalemyndigheter.

– Det har vært Vimpelcoms høyeste prioritet å løse denne saken. Dette har vært svært krevende for vårt selskap og våre ansatte, og vi er glade for at vi nå har inngått forlik med myndighetene. Feilene som er begått, og som vi angrer dypt, er uakseptable. Vi har tatt, og skal fortsatt ta, store grep for å endre kulturen i selskapet, sier Vimpelcom-sjef Jean-Yves Charlier i en pressemelding.

Les også: Giske: – Telenor-ledelsen ville helst være i fred

Telenor

Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at Telenor ønsker å selge sin eierandel på 33 prosent.

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder, med fortid i Telenor, ble i fjor høst pågrepet og avhørt i forbindelse med korrupsjonsanklagene. Han ble løslatt etter kort tid. De aktuelle lovbruddene skjedde ifølge pressemeldingen fra USAs justisdepartement i perioden mellom 2006 og 2012.

Les også: Telenor og Baksaas avslutter konsulentavtale

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus