Offensivt Hydro med kraftig forbedret resultat

Norsk Hydro har fattet en formell beskytning om å bygge et pilotprosjekt for aluminium på Karmøy. Samtidig leverer industrikjempen et sterkt resultat for 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Beslutningen om å bygge teknologipiloten på Karmøy er en viktig milepæl for aluminium og for vår ambisjon om å være bransjeleder på teknologi og innovasjon. Vi investerer i framtiden, og utfordrer dagens grenser for produktivitet og energieffektivitet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Ifølge Hydro skal pilotprosjektet skal verifisere verdens mest klima- og energieffektive produksjon av primæraluminium. De samlede kostnadene er beregnet til 4,3 milliarder kroner, og består av netto prosjektkostnader på 2,7 milliarder kroner og rundt 1,6 milliarder kroner i støtte fra Enova.

Les også: Valutatap sender Hydro i minus

Grønt skifte

Fakta om Hydros resultat

Nøkkeltall fra Norsk Hydros resultat for fjerde kvartal 2015. (Tall for fjerde kvartal 2014 i parentes).

* Driftsinntekter: 20.374 millioner kroner (21.656 millioner kroner)

* Driftsresultat (EBIT): 725 millioner kroner (2.295 millioner kroner)

* Resultat før skatt: 655 millioner kroner (-46 millioner kroner)

Nøkkeltall fra Norsk Hydros årsresultat for 2015. (Tall for 2014 i parentes).

* Driftsinntekter: 87.694 millioner kroner (77.907 millioner kroner)

* Driftsresultat (EBIT): 8.258 millioner kroner (5.674 millioner kroner)

* Resultat før skatt: 3.425 millioner kroner (2.121 millioner kroner) (©NTB)

Hydros investering i teknologipiloten er den største enkeltinvesteringen i norsk fastlandsindustri utenom olje og gass siden Hydro utvidet aluminiumverket på Sunndalsøra i årene 2002 til 2004.

– Denne investeringen viser at det grønne skiftet er i gang. Jeg er glad for å være på plass på Karmøy og dele dette historiske øyeblikket med Hydro sine ansatte. Regjeringen legger til rette for ny og grønne arbeidsplasser både gjennom satsingen på Enova og ved å legge rammevilkårene til rette, sier statsminister Erna Solberg (H) som skulle delta på et allmøte på Karmøy onsdag morgen.

Svein Richard Brandtzæg tror anlegget på Karmøy vil bidra til å sikre at det norske teknologimiljøet beholder sin globale lederposisjon på bærekraftig aluminiumproduksjon.

Redusere energiforbruket

Selskapet ønsker med pilotprosjektet å industrialisere verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumelektrolyse.

– Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert, målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og med de laveste CO2-utslippene i verden, sier Hydro-sjefen.

Les også: Sterkere enn ventet fra Norsk Hydro

Brantzæg regner også med at prosjektet vil ha positive ringvirkninger som vil forbedre produksjonen i andre deler av Hydro.

Kraftig forbedret resultat

Resultatet for 2015 viser at Hydro økte sitt underliggende driftsresultat (EBIT) fra 5.692 millioner kroner i 2014 til 9.656 millioner i fjor. Hovedårsaken til den sterke økningen er positive valutaeffekter og en vellykket gjennomføring av det Hydro selv betegner som bransjeledende forbedringsprogrammer på tvers av Hydro.

Hydro fikk et resultat før skatt i fjerde kvartal i fjor på 655 millioner kroner, opp fra et underskudd på 46 millioner kroner i samme kvartal året før.

Selskapet viser dessuten til en produksjon av bauksitt og alumina som var rekordhøy i fjerde kvartal i fjor, lavere kostnader, men også lavere realiserte priser på aluminium, samt høyere kraftpriser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus