Meny

Skatteflukt-seminar for Stortingets finanskomité

Norske finanspolitikerne fikk skattesjokk

<p>SJAKK MATT: Slik organiserer flernasjonale selskaper sine transaksjoner. Hvordan skal skattemyndighetene ettergå noe slikt? Eksempelet med islandske Landsbankis forbindelser før finanskrakket, gjør Marianne Marthinsen (Ap) betenkt.</p>
SJAKK MATT: Slik organiserer flernasjonale selskaper sine transaksjoner. Hvordan skal skattemyndighetene ettergå noe slikt? Eksempelet med islandske Landsbankis forbindelser før finanskrakket, gjør Marianne Marthinsen (Ap) betenkt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Dette var overveldende. Når du i så komprimert form får presentert selskapenes muligheter til å unngå skatt, er det voldsomt å ta innover seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det understreker det også OECD sier, at skattegrunnlaget er i ferd med å forvitre, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til ABC Nyheter.

Onsdag fikk hun og de øvrige finanspolitikerne på Stortinget en innføring i alle krokveiene flernasjonale selskaper kan ta for å unngå å betale skatt. Og inntrykket var overveldende.

– Skatteleggingen er i for stor grad avhengig av hvor dyktige selskapene er til å organisere seg på kryss og tvers av landegrensene, konstaterte skattedirektør Hans Christian Holte.

Les også: Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent

Penger fyker til tomme selskaper

FORM OG INNHOLD: Skattedirektør Hans Christian Holte strever med å finne ut av hva som er de økonomiske realitetene skjult bak flernasjonale selskapers formelle oppbygging og interne transaksjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FORM OG INNHOLD: Skattedirektør Hans Christian Holte strever med å finne ut av hva som er de økonomiske realitetene skjult bak flernasjonale selskapers formelle oppbygging og interne transaksjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Skattedirektør Holte fortalte på finanskomiteens seminar om oppblomstringen av kunstige skattekonstruksjoner, om problemene med å få de nødvendige opplysningene for å ilegge selskaper i Norge riktig skatt.

De inngår ofte i et konglomerat av selskaper i flere land i ett konsern, der det i praksis er bortimot umulig å få informasjon om pengeflyten og hvem som egentlig har styringen.

Inntektene et selskap som driver produksjon i Norge, kan bli overført til andre, til dels tomme selskaper i konsernet uten aktivitet i andre land, der skatten er null eller lav.

Google, Apple og Starbucks

KJEMPER MOT GIGANTENE: – De multinasjnale selskapene organiserer 60-70 prosent av hele verdenshandelen innenfor sine egne virksomheter, forteller statsadvokat Morten Eriksen hos Økokrim. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KJEMPER MOT GIGANTENE: – De multinasjnale selskapene organiserer 60-70 prosent av hele verdenshandelen innenfor sine egne virksomheter, forteller statsadvokat Morten Eriksen hos Økokrim. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

En mann som i mange år har kjempet mot dette uvesenet, er statsadvokat Morten Eriksen i Økokrim, som nylig måtte gi opp nettopp i en stor skattesak mot Transocean-konsernet.

– Av de 100 største økonomiene i verden utgjør omtrent halvparten flernasjonale selskaper. Det betyr at de har mye innflytelse og har aktiviteter i flere land, fortalte han stortingspolitikerne og de øvrige frammøtte onsdag.

Han forteller at 60-70 prosent av den globale handelen foregår innenfor konsern. – Internprising er et evigvarende problem for OECD-landene. Det er vanskelig å få informasjon, og reglene er kompliserte og skjønnsmessige, sier han.

– Det å være likningsmyndighet og overprøve selskapets egne tall, er ikke lett, sier Morten Eriksen.

– De fleste har hørt om Google, Apple og Starbucks og måten de ordner seg på med skatt, fortsatte Eriksen, som også var medlem av Skattefluktutvalget som la fram sin innstilling i 2009.

Lekkasjer har avslørt at EU-landet Luxembourg inngikk «gunstige» avtaler med de multinasjonale selskapene.

Les også: Erna Solberg møtte arkitekt for skatteflukt - nå er han EU-topp

– De tar det beste fra to verdener

– Kan man registrere seg i skatteparadis uten å være tilstede der, og ha virksomheten i Norge? Det er fullt mulig i Norge i dag, sier Morten Eriksen.

Han påpeker at mange har et formelt selskapskart med selskaper i flere land.

GA BAKOVERSVEIS: Forsker Linn Anker-Sørensen viste fram bildet av hvor mange transaksjoner ett og samme selskap kan ha internt - og hvilke utfordringer det kan gi skattevesenet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
GA BAKOVERSVEIS: Forsker Linn Anker-Sørensen viste fram bildet av hvor mange transaksjoner ett og samme selskap kan ha internt - og hvilke utfordringer det kan gi skattevesenet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men det reelle styringskartet er annerledes enn det man viser til omverdenen.

– Et enkelt selskapskart kan ha 100 selskaper. Andre har 1000 – som ingen myndighet i verden klarer å trenge inn i, sier Mortensen.

Forsøk på å vinne fram med skattekrav mot slike selskaper i retten, kan koste staten titalls millioner. Mot Økokrim står ofte en hær av advokat-millionærer.

– Mange mener globale friheter er et gode for å øke handelen mellom landene, framholder Eriksen.

– Det er viktig for næringslivet å ha tilgang til rettsstatens goder. Men kan de sikre seg rettighetene og samtidig kvitte seg med plikter som skatteplikten? spør statsadvokaten.

– Svaret er ja. Man kan få det beste av to verdener ved å sitte på rettigheter i landene som gir beskyttelse, markeds- og råvaretilgang, mens pliktene legges til stater der det ikke er plikter av betydning, og rettighetene stort sett består av friheter.

Les også: IMF: Slik har næringslivet flyktet fra inntektsskatten

Stipendiat ga bakoversveis

– Bildet viser økonomiske transaksjoner i islandske Landsbanki. Hvem skal sitte og vurdere skatteeffekten av en eneste av disse transaksjonene? spurte stipendiat Linn Anker-Sørensen ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og viste fram et kart over den konkursrammede bankens transaksjoner på storskjerm.

Bildet var egnet til å gi alle dem som ønsker skatteetaten vel, bakoversveis.

– Hvordan kan ting ende opp som dette? spurte Anker-Sørensen og hadde ett svar på rede hånd:

– Det har vokst fram en ny markedshær av tilretteleggere som ordner hvordan et selskap skal struktureres på tvers av landegrenser. De oppretter og avvikler selskaper, er eksperter i å finne fram til de gunstigste jurisdiksjonene for virksomheter som ønsker å minimere skattene og tilrettelegger finansiering.

Hørt om SPE'er og derivater?

Anker-Sørensen fortalte også om framveksten av en ny type selskaper, Special Purpose Entities, SPE. Disse blir ikke kontrollert av eierne gjennom aksjer, men kontrakter som sikrer eierne styring uten at de behøver å oppgi SPE-selskapet i sitt konsernregnskap.

– Utfordringen ved tilretteleggerne er at de har høy grad av ekspertise. Ofte er det også mange ledd av tilretteleggere som alle påberoper seg taushetsplikt og –rett overfor skattemyndighetene.

– Tilretteleggerne har bidratt til en ny finansiell æra også ved det vi kaller dekomponering av aksjer, fortsatte eksperten.

– Det utrolige med dekomponering, er at det åpner for å splitte rettighetene i aksjen, som vi jo baserer vår selskapsstruktur på, sier hun.

– Én aktør kan ha stemmeretten, en annen til å motta utbytte og en tredje som sitter med kapitalrisikoen. Alle disse rettighetene kan splittes opp i derivater og handles på regulerte og ikke-regulerte markeder, forteller Anker-Sørensen.

– Enkelte derivater er ikke nødvendigvis underlagt informasjonsplikt. Du kan kontrollere store posisjoner uten at de er gjenstand for flaggeregler eller informasjonsplikt i markeder, framholder Linn Anker-Sørensen.

Detaljer i uttalelsene fra Linn Anker-Sørensen er korrigert etter publisering.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Krever forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Religionsforsker: – Søkt problemstilling03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus
Siste nytt
10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeKrever forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeReligionsforsker: – Søkt problemstilling03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus