Norske bønder låner mer enn før

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble lagt fram fredag, har norske bønder mer gjeld enn noen gang. Småbrukarlaget frykter danske tilstander

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennomsnittsgjelda blant norske gårdbrukere var i 2014 på 1,9 millioner kroner. Det er en økning fra året før på 5,1 prosent.

– Vi er på full fart mot danske tilstander, hvor gjelden nesten tar overhånd, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Nationen.

Les også: Stadig flere bønder tar opp store lån

Den totale gjelden for norske gårdbrukere var i 2014 på totalt 76, 5 milliarder kroner. 13 prosent av norske bønder har ifølge tallene fra SSB mer enn fire millioner kroner i gjeld. Svin- og fjærfeprodusenter og de som driver med blandet husdyrproduksjon, hadde den høyeste gjennomsnittsgjelda. Samtidig er det disse to gruppene av gårdbrukere som har størst årsinntekt fra næringen, på henholdsvis 410.000 og 394.000 kroner.

Les også: – Svært ærlig om økologisk landbruk

I den andre delen av skalaen ligger sauebøndene, som i gjennomsnitt har en årsinntekt på 89.000 kroner fra næringen. Sauebøndene er også de med lavest gjeld, med et snitt på 1,1 millioner kroner.

Statistikken viser at kvinner i hele næringen i gjennomsnitt tjener mindre enn menn og har mindre gjeld enn menn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus