Statoil varsler flere kutt, men ikke i stillinger

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Toby Melville / Reuters

Statoils strategi framover er å kutte kostnadene enda mer og være klar til å investere radikalt i nye prosjekter når oljeprisen går opp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag presenterte Statoil sin strategi, som konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre, overfor NTB beskriver som basert på realistisk optimisme:

– Kjernen i vår strategi er å fortsatt redusere kostnadsnivået og utnytte fremtidige muligheter. At vi var tidlig ute med kostnadseffektivisering, gjør at vi nå kan forme neste generasjons prosjektportefølje, sier Sætre.

Selskapet har allerede nådd årlige kostnadsbesparelser på 1,9 milliarder dollar. Målet var å nå 1,7 milliarder dollar i 2016. Torsdag oppgraderte de målet for i år med hele 50 prosent, til 2,5 milliarder dollar i årlige besparelser.

Med «neste generasjons prosjektportefølje» mener Sætre prosjektene som i snitt har fått redusert sin lønnsomhetsgrense fra en oljepris på 80 dollar fatet til i snitt 41 dollar fatet. I denne kategorien havner for eksempel Johan Castberg, som tidligere trengte oljepris på godt over 80 dollar fatet, men som etter kostnadskutt kan klare seg med under 45 dollar fatet.

Les også: Statoils gass skulle frigjøre fra Putins grep - gir Litauen økonomisk hodepine

Jobbkutt

Statoil-sjefen er svært fornøyd med kuttene og mener selskapet fremdeles er godt posisjonert for å skape verdier ved en forventet prisoppgang i markedet. Han er sikker på at oljeprisen skal opp, men når og hvor mye tør han ikke spå.

– Hvor skal dere foreta ytterligere kutt?

– Det blir langs de samme aksene som før, kutt i kostnader til drift, administrasjon, boring- og brønnaktivitet og modifikasjoner, sier Sætre.

Siden fallet i oljeprisen startet for alvor i 2014 har DNB Markets registrert varslede kutt i stillinger hos Statoil på mellom 2.400 og 2.800. Ifølge Sætre er det ingen planer om å kutte flere stillinger ut over det som er presentert så langt.

– Er dere i rute med de varslede stillingskuttene, hvor mange har valgt å gå til nå?

– Antallet skal jeg ikke kommentere. Jeg er trygg på at virkemidlene vi har presentert er tilstrekkelige til å gjennomføre dette på frivillighet, svarer Sætre.

Les også: Statoils gass skulle frigjøre fra Putins grep - gir Litauen økonomisk hodepine

Nedgang

Statoil preges fremdeles av lave oljepriser og hadde et justert driftsresultat på 15,2 milliarder kroner i fjorårets fjerde kvartal. Det er 44 prosent ned, nesten en halvering, fra samme periode året før, da det var 26,9 milliarder kroner. I samme periode var det nedgang i oljeprisen på 29 prosent, målt i norske kroner.

For året 2015 som helhet var justert driftsresultat 77,0 milliarder kroner før skatt, og 19,5 milliarder kroner etter skatt for Statoil. Til tross for nedgangen velger selskapet å opprettholde et utbytte for fjerde kvartal 2015 på 0,2201 dollar per aksje.

Styret vil imidlertid foreslå for generalforsamlingen at det innføres et toårig program for utbytteaksjer. Der kan aksjonærene velge mellom å motta kvartalsvise utbytter enten i kontanter eller i form av nyutstedte aksjer i Statoil, med 5 prosent rabatt for fjerde kvartal 2015. Regjeringen vil matche minoritetsaksjonærenes andel i programmet for å opprettholde sin eierandel på 67 prosent.

Samme produksjon

Til tross for ubalanse mellom etterspørsel og tilgang på olje på markedet produserer Statoil omtrent like mye olje som før, med en egenproduksjon på 2,046 millioner fat oljeekvivalenter per dag i fjerde kvartal.

Statoil fortsetter med høy aktivitet, og i oppsummeringen kommer det fram at selskapet fullførte 39 letebrønner i 2015, mens boring pågikk i tre brønner ved årets slutt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus