Norsk Industri advarer mot «uforsvarlig» lønnsoppgjør

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen kommer med en kraftig advarsel i forkant av vårens lønnsoppgjør: I år handler alt om null, null og atter null.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I det sentrale oppgjøret vil alt annet enn null være uforsvarlig, sier Lier-Hansen, som er administrerende direktør i det største NHO-forbundet.

Noe annet enn et svært moderat oppgjør vil føre til at enda flere blir arbeidsledige og til at enda flere havner i Nav-systemet, advarte han da Norsk Industri la fram sitt konjunkturbarometer for 2016 torsdag.

– Det blir avgjørende viktig for oss å argumentere beinhardt for at vi i år virkelig må ha et lønnsoppgjør som er så moderat at vi må tilbake til 1930-årene for å finne noe tilsvarende, sier han.

Samtidig mener Lier-Hansen at nulloppgjør sentralt ikke vil bety at lønnsmottakerne ikke får lønnsvekst i 2016, og viser til lokale oppgjør og overheng fra i fjor.

Arbeidsledigheten i Norge har nådd 4,6 prosent, og det er særlig oljerelatert industri på Sør- og Vestlandet som er rammet av oljeprisfall og nedgang i oljenæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oljeprisen stiger kraftig, men analytiker er fortsatt avventende

Permittering og skatt

Torsdag varslet Storbritannia en krisepakke på tre milliarder kroner for å hjelpe landets olje- og gassnæring. Lier-Hansen mener det kan bli behov for noe lignende i Norge.

– Det må vi ha en løpende vurdering av, sier Norsk Industri-sjefen, som imidlertid er mer opptatt av industriens rammevilkår.

Han gjentar kravet om at regjeringen må forlenge permitteringsperioden fra 30 til 52 uker for å sikre at overtallige ikke mister jobben, men forblir permittert. Regjeringen har hittil avvist kravet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Noen jubler for oljeprisens stup

Norsk Industri er også opptatt av skattereduksjoner for å bedre industriens konkurranseevne og ser fram til et varslet kutt i selskapsskatten. I tillegg vil forbundet ha kutt i eiendomsskatt på industriens maskiner og i formuesskatt på arbeidende kapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledighet på vel fire milliarder kroner i årets budsjett er ikke tilstrekkelig, ifølge Norsk Industri-sjefen.

– Ledighetstallene viser at den ikke er tilstrekkelig. Men det er også viktig å tenke nøye gjennom hvordan pengene skal brukes. Det er ikke bare å pøse ut penger og for eksempel få flere offentlig ansatte. Det må være midler som er treffsikre for å løse problemet, sier han til NTB.

Les også: Lav oljepris bremser global økonomisk vekst

Nedslående prognoser

Norsk Industris konjunkturrapport viser at industrien i Norge må regne med nullvekst i omsetningen både på hjemmemarkedet og eksportmarkedet i år.

– Det er første år på svært lenge med null vekst i omsetning. For det andre er det en sterkt økende arbeidsledighet gjennom nye nedbemanninger. Dette er veldig dramatisk, sier Lier-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er stort sprik i materialet. Mens olje- og gassnæringen sliter i tung motvind og trekker utviklingen ned, virker svakere krone og lav rente positivt inn for andre eksportrettede bransjer.

Torsdag viste også et konjunkturbarometer fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at norske industriledere venter en klart negativ utvikling i årets første kvartal.

Bedriftslederne melder om at vedtatte investeringsplaner nedjusteres. Samtidig ventes både ordrebeholdning og tilgangen av nye ordrer å falle, og sysselsettingen ventes å gå ned.

Den samlede industriproduksjonen gikk ned i fjerde kvartal i fjor, ifølge barometeret.

Les også: Saudi-Arabia regner med langvarig lav oljepris