Norge fortsatt lite korrupt

Norden gjør det fortsatt godt på Transparency Internationals korrupsjonsindeks. Men over 6 milliarder mennesker i verden lever i land med alvorlige korrupsjonsproblemer, ifølge organisasjonen.
Norden gjør det fortsatt godt på Transparency Internationals korrupsjonsindeks. Men over 6 milliarder mennesker i verden lever i land med alvorlige korrupsjonsproblemer, ifølge organisasjonen. Foto: Lee Jae Won / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge havner på femteplass på Transparency Internationals kåring av minst korrupte land. Best er fortsatt danskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lite endring å spore for Norge når Transparency International (TI) kunngjør den årlige målingen av korrupsjonen i verden. Med 87 av 100 mulige poeng deler Norge femteplassen med Nederland over landene med minst korrupsjon.

Danmark er fortsatt best i klassen etterfulgt av Finland, Sverige og New Zealand.

TI merker seg de fire nordiske landenes sterke plassering. Men organisasjonen advarer også.

– Vi har sett store korrupsjonssaker i alle fire i 2015, rapporterer TI.

– Det er fortsatt arbeid som må gjøres, konkluderer organisasjonen på Nordens vegne.

Les også: Norsk selskap starter korrupsjonsgransking

6 milliarder

Den årlige undersøkelsen fra Transparency International rangerer verdens land etter hvor korrupt den offentlige sektoren blir oppfattet på en skala fra 1 til 100. Alt under 50 betegnes som alvorlige korrupsjonsproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittsscoren blant de 168 undersøkte landene i 2015 ligger på 43 poeng. Det betyr at over 6 milliarder mennesker lever i land preget av alvorlig korrupsjon, slår rapporten fast.

Bunnen av lista preges som toppen av gjengangere med Somalia, Nord-Korea, Afghanistan, Sudan, Sør-Sudan og Angola nederst. Der Danmark scorer 91 av 100 poeng, står Somalia og Nord-Korea med 8.

Les også: «Korrupsjon er viktigste drivkraft»

Bekymring

– 2015-indeksen viser klart at korrupsjon forblir en pest rundt om i verden, sier José Ugaz i Transparency International.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men 2015 var også et år da folk igjen trakk ut i gatene for å protestere mot korrupsjon. Folk verden over sendte et sterkt signal til dem ved makta: Det er på tide å handle, fremholder han i rapporten som ble lagt fram onsdag morgen.

TI er spesielt bekymret for landene der positiv utvikling er snudd, og i Europa trekker organisasjonen fram Ungarn, Makedonia, Spania og Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er steder der det var håp for positiv forandring. Nå ser vi at korrupsjonen vokser, mens plassen for sivilsamfunn og demokrati krymper, slår organisasjonen fast.

Blandet

Av gledelig utvikling trekker TI fram ellers kriserammede Hellas, som klatrer elleve plasser på oversikten til en 58. plass. Landet har imidlertid fortsatt betydelige utfordringer med 46 oppnådde poeng.

For stormaktene i verden er resultatet blandet.

Mens USA ligger oppe på en delt 16. plass sammen med Østerrike, deler Russland 119-plassen med Aserbajdsjan, Guyana og Sierra Leone med bare 29 poeng.

Kina er å finne på plass 83 av de 168 landene på lista med 37 poeng.