Oljenedtur bakteppe for toppmøte hos Solberg


Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen møtte mandag flere økonomer for å diskutere den økonomiske situasjonen, i lys av økende arbeidsløshet og det kraftige fallet i oljeprisen. - Det er ikke behov for drastiske endringer i aktiviteten, sa Solberg etter møtet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgang i oljeinvesteringene, et kraftig oljeprisfall og økende ledighet i Norge var bakteppet da statsminister Erna Solberg (H) mandag innkalte til økonomisk toppmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen, finansminister Siv Jensen (Frp) og Solberg satte seg mandag formiddag ned for å drøfte de økonomiske utsiktene.

– For norsk økonomi er bildet om lag det samme som vi så i desember. Ringvirkningene av fallet i oljeprisene kommer gradvis til syne i norsk økonomi, sa Olsen før møtet.

Regjeringen diskuterte også samme tema med økonomene Harald Magnus Andreassen (Swedbank), Steinar Holden (UiO), Elisabeth Holvik (Sparebank 1 Gruppen) og Hilde Bjørnland (Handelshøyskolen BI).

Les også: Solberg nekter for ledighetskrise - Støre mener regjeringen bruker milliarder helt feil

Børsturbulens

Oljeprisen har falt til rundt 30 dollar fatet og forsterket en lenge ventet nedgang i de norske oljeinvesteringene. Det har gitt seg utslag i kraftig økt arbeidsledighet på Sør- og Vestlandet.

Samtidig har aksjekursene på verdens børser falt uventet kraftig gjennom hele januar. Analytikere peker på oljeprisfallet, oppbremsing i Kinas vekst og USAs renteheving før jul som mulige årsaker til børsfallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stadig spennende tider internasjonalt, med litt uro i finansmarkedene etter nyttår, sier Olsen.

Men uro på børsen er ikke det mest alvorlige, mener han.

– Børsene lever ikke sitt eget liv, men det er en viss frikobling fra børs og realøkonomi, sier sentralbanksjefen til NTB.

Også Oslo Børs har falt kraftig hittil i år.

Analyse: Ekspertene skeptiske til å endre oljefondets kurs

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

28.000 jobber borte

For norsk økonomis del fører fallet i oljeprisen ikke bare til lavere inntekter til Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, men også til lavere skatteinntekter til staten.

En annen konsekvens av prisfallet er at mange av de anslagsvis 250.000-300.000 norske arbeidsplassene som er knyttet til oljesektoren, faller bort. DNB Markets anslår at 28.000 oljejobber har forsvunnet på halvannet år.

Les også: Professor: – Nå er tiden inne for å kjøpe aksjer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er mindre aktivitet på sokkelen og dermed også færre oppdrag for leverandørindustri og oljetilknyttede næringer.

Arbeidsledigheten i Norge har steget til 4,6 prosent, og regjeringen la i fjor høst fram en tiltakspakke på 4 milliarder kroner for å motvirke oljenedturen.

2,5 milliarder kroner settes av til vedlikehold, bygg- og anleggsvirksomhet, en snau milliard går til næring og innovasjon og drøyt 500 millioner kroner er satt av til tiltaksplasser for ledige.

Siv Jensen: - Nå skal budsjettet virke

Les også: Det blir mer skatt på bil og hus i fremtiden