Riksadvokaten vil ha ekstern gransking av Transocean-saken

Tor-Aksel Busch, riksadvokat (t.h) og Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen på presseseminar om årsresultater og utfordringer i politiet tirsdag. Busch varslet at det vil bli en gransking av Transocean-saken som Økokrim trakk i forrige uke.
Tor-Aksel Busch, riksadvokat (t.h) og Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen på presseseminar om årsresultater og utfordringer i politiet tirsdag. Busch varslet at det vil bli en gransking av Transocean-saken som Økokrim trakk i forrige uke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Riksadvokaten lover en ekstern gransking av Transocean-saken, som overraskende ble trukket av Økokrim i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter elleve år, en tapt runde i retten og kritikk fra Riksadvokaten trakk Økokrim hele Transocean-saken onsdag i forrige uke. Økokrim-sjef Trond Erik Schea beklaget overfor de tiltalte den urett de hadde vært utsatt for i denne tiden og skal selv ha bedt Riksadvokatembetet se nærmere på saken.

Nå varsler riksadvokat Tor-Aksel Busch at hele saken vil bli gransket for å avdekke hva som kan læres av den omfattende saken.

Les også: Presset på Økokrim øker etter Transocean-saken

Hva gikk galt?

– Transocean-saken må underkastes en gjennomgang for å se hva som gikk galt i den saken. Vi må se på Riksadvokatembetets egen rolle. Tiltalespørsmålet har aldri vært til behandling ved vårt kontor, men det burde kanskje vært reist spørsmål om vi burde fulgt opp dette, sier Busch under en pressekonferanse om fjorårets kriminalstatistikk hos Politidirektoratet tirsdag.

Det har blitt stilt spørsmål ved Riksadvokatembetets egen habilitet og rolle i saken, og Busch fastslo at det av den grunn ikke vil bli en intern rapport.

– Hvis vi velger å gå videre med saken så vil vi nedsette et utvalg bestående av andre personer som må gi en usminket rapport. Det vil også være naturlig å be disse vurdere om man kriminalpolitisk og påtalemessig ønsker en riksadvokatrolle som er mer aktivt og mer «hands on» i de løpende tiltalesakene, uttalte Busch.

Les også: Rekordstore erstatningskrav i Transocean-saken

Aktivitetsplikt

Han understreket samtidig at dersom Riksadvokaten skal ha en slik rolle, så vil det kreve regelendringer og en annen bemanning.

Busch sier hans vurdering er at Riksadvokaten har svart «adekvat måte i henhold til vår tradisjon og vårt regelverk» på de henvendelser som har kommet i saken. Han mener likevel det er riktig å vurdere om Riksadvokatens aktivitetsplikt er godt nok ivaretatt i saken.

– Vi må være åpne for at vi kunne ha gjort mer fra vår side. At vi på ett eller annet tidspunkt skulle gått inn i saken for å se om den hadde livets rett, uttalte Busch.

Vurderer Økokrim

Da tiltalen ble tatt ut for fem år siden, karakteriserte førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim overfor NTB gigantsaken som uten sidestykke i norsk rettshistorie. Da hadde de etterforsket riggselskapet i fem år.

Økokrim mente da å kunne bevise at det ble unndratt rundt 10 milliarder kroner fra beskatning i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Cayman Islands.

Tre skatterådgivere og to Transocean-selskaper ble blankt frifunnet i juli 2014. Økokrim anket tre av fem frifinnende deldommer.

Innsigelser mot habilitet

Dagen før ankesaken skulle starte i Borgarting lagmannsrett tirsdag 5. januar i år, ble Eriksen tatt av saken etter innsigelser mot hans habilitet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har i etterkant varslet at Økokrims ressursbruk og organisering kommer til å bli vurdert, og at hele strukturen til særorganene kan bli endret som ledd i nærpolitireformen. Også flere justispolitikere på Stortinget har tatt til ordet for at hele saken må granskes.

Justisminister Anders Anundsen sier i en kommentar at han er glad for at Riksadvokaten vil sørge for at gjennomgangen gjøres med nødvendig objektivitet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus