NHO-topp avviser pensjonskrav fra LO

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-tungvekteren Norsk Industri vil ikke ha pensjon som et tema i årets tariffoppgjør.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-tungvekteren Norsk Industri vil ikke ha pensjon som et tema i årets tariffoppgjør. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjon er pekt ut som et sentralt tema i LOs krav ved vårens tariffoppgjør. Det vil Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen ikke ha noe av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidslivets tungvektere Norsk Industri og Fellesforbundet trekker i samme retning i en utredning om pensjon som ble lagt fram tirsdag.

– Vi er godt fornøyd med at det nå er oppnådd enighet, slik vi hadde ambisjoner om under lønnsoppgjøret i 2014, sier Stein Lier-Hansen og Fellesforbundets leder Jørn Eggum i en felles uttalelse.

Avviser krav

Men enigheten strekker seg ikke helt inn i det kommende tariffoppgjøret, slår Lier-Hansen fast overfor NTB:

– Utredningen tar for seg det vi forpliktet oss til å utrede ved riksmeklerens hjelp i 2014. Så kommer vi til å avvise alle krav om pensjon som måtte komme i et oppgjør denne våren. Vår forhandlingsposisjon er at pensjon ikke er tariff-festet, og at det dermed ikke hører hjemme i et oppgjør, sier Lier-Hansen til NTB.

– Det må eventuelt tas videre i andre sammenhenger, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Vikariater og midlertidige ansettelser kan gi dårlig pensjonsopptjening

Krav senere

Eggum ønsker ikke å kommentere Lier-Hansens bestemte nei til å forhandle om pensjon når forhandlingene starter 7. mars.

Fellesforbundets krav og prioriteringer vedtas i forbundsstyrets møte tirsdag om en uke, og LOs kravliste formelt vedtas av representantskapet 23. februar.

Men ut fra tidligere uttalelser er det åpenbart at pensjon vil stå svært høyt på kravlisten.

Les også: Norsk Industri avviser pensjonskrav i oppgjøret

Legger føringer

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor og Norsk Industri er NHOs klart største landssammenslutning. Normalt vil utfallet av forhandlingene mellom disse to legge føringer for resten av tariffoppgjøret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonsmodellen som de to tungvekterne la fram tirsdag, legger opp til at arbeidstakerne selv blir ansvarlige for å opprette en pensjonskonto og velge leverandør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgiver betaler inn et beløp etter avtalte satser, mens arbeidstakeren får anledning til spare den eventuelle differansen mellom lovens makssats og arbeidsgiverens innskudd.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Eget ansvar

– Det å motivere den enkelte til å ta et større ansvar for egen pensjon reiser en svært interessant debatt, syns jeg. Det er noe vi ønsker. Tanken om en livslang personlig pensjonskonto har dessuten den fordelen at du sparer dagens transaksjonskostnader ved et jobbskifte, sier Lier-Hansen.

Gabler har utredet pensjonsordninger for Fellesforbundet og Deloitte har gjort jobben for Norsk Industri. Partene har samarbeidet nært underveis. En av forutsetningene har vært at en ny innskuddsbasert tjenestepensjon ikke skulle medføre krav om balanseføring eller økte kostnader for bedriftene.

Les også: – Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst