Presset på Økokrim øker etter Transocean-saken

– Jeg og Høyre forstår veldig godt at spørsmålet om tillit til Økokrims sjef nå stilles, sier justiskomiteens nestleder Anders Werp (H).
– Jeg og Høyre forstår veldig godt at spørsmålet om tillit til Økokrims sjef nå stilles, sier justiskomiteens nestleder Anders Werp (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justispolitikere på Stortinget krever en full redegjørelse etter Transocean-saken. Økokrim som vi kjenner det i dag, kan snart vært historie, ifølge professor Petter Gottschalk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Høyre er det fortsatt for tidlig å svare på spørsmålet om Økokrim-sjefen kan fortsette etter det som er karakterisert som en gedigen rettsskandale.

– Jeg og Høyre forstår veldig godt at spørsmålet om tillit til Økokrims sjef nå stilles, ut fra den belastningen de har blitt påført gjennom alle disse årene, sier Anders Werp (H), nestleder i justiskomiteen, til VG.

Les også: Rekordstore erstatningskrav i Transocean-saken

Med støtte fra Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet krever han nå at Økokrim tar en fullstendig gjennomgang av alle sider ved Transocean-saken.

– De må snu alle steiner, og det må skje i full åpenhet slik at vi kan ha full tillit til norsk påtalemyndighet. I tillegg regner jeg med at Riksadvokaten også kommer ut med en offentlig vurdering av hele Transocean-saken, sier Werp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justispolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, sier på sin side at «det er helt uakseptabelt om det sprer seg et inntrykk av at Økokrim glipper».

Les også: Trekker Transocean-anke, Økokrim-sjefen beklager

Trakk saken etter elleve år

Økokrim valgte onsdag å trekke sin anke i Transocean-saken, kort tid etter at hovedaktor, førstestatsadvokat Morten Eriksen, ble fjernet fra den fordi det kom habilitetsinnsigelser mot ham. Saken er blitt etterforsket gjennom elleve år, tre personer og tre selskaper var tiltalt. Samme dag beklaget Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «den uleiligheten de anklagede er påført».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) poengterer overfor NRK at norsk påtalemyndighet er uavhengig av de politiske myndighetene, og han vil ikke kommentere Transocean-saken spesielt. Men han varsler at Økokrims ressursbruk og organisering kommer til å bli vurdert, og at hele strukturen til særorganene kan bli endret som ledd i nærpolitireformen, som så langt har resultert i sammenslåing og omorganisering av politidistriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må se om vi bruker ressursene slik at vi får mest mulig igjen for dem, sier Anundsen.

Økokrim skal gjennomgå

– Jeg må be om forståelse for at vi ikke kan si annet nå enn at vi skal ha en grundig gjennomgang av denne straffesaken. Vi ser at vi må lære av den. Det nærmere opplegget for dette må vi få komme tilbake til, sa Schea til NRK fredag.

Saken har ført til krav om at saken må få konsekvenser for både Økokrim og enkeltpersoner. BI-professor Petter Gottschalk mener saken burde vært trukket etter at tingretten avsa sin frifinnende dom, og ser ikke bort fra at det kan komme en omorganisering i Økokrim. Men han tror det like gjerne er Yara-saken som Transocean-saken som tvinger fram endringer hvis det også her ender med frikjennelse når ankesaken er ferdig behandlet i lagmannsretten.

Det kan bidra til at økoteamene i politidistriktene bygges opp på bekostning av Økokrim, og at resten av Økokrim legges til Kripos, frykter han.