Apple betaler milliarder i straffeskatt

Datagiganten Apple er sterkt profilert over hele verden. Her er et bilde fra butikken i Chicago. Foto: Reuters / NTB scanpix
Datagiganten Apple er sterkt profilert over hele verden. Her er et bilde fra butikken i Chicago. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Datagiganten Apple har gått med på å betale 318 millioner euro – over 3 milliarder kroner – etter å ha blitt etterforsket for skattejuks i Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple i Italia og selskapets sjefer i landet har vært under etterforskning for blant annet å ha oppgitt mangelfulle opplysninger om inntekter mellom 2008 og 2013. Ifølge avisen La Repubblica skylder Apple 880 millioner euro, men onsdag ble det kjent at selskapet og myndighetene har inngått et forlik om å betale en straffeskatt på 318 millioner euro.

Saken kommer opp samtidig som kritikken øker mot multinasjonale selskaper som har benyttet seg av avansert skatteplanlegging. EU-kommisjonen er i gang med å undersøke om selskapet har benyttet seg av skattehull på en uheldig og ulovlig måte. Selskaper som Apple, Ikea og Pepsi har spart milliarder av dollar i skatt etter å ha inngått spesielle og særdeles gunstige skatteavtaler med blant annet luxembourgske myndigheter.

Personvernpolicy