Bunnpris dropper Reitan som leverandør

Styreleder Christian Lykke i Bunnpris dropper Reitan-konsernet og går tilbake til innkjøpssamarbeid med NorgesGruppen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Styreleder Christian Lykke i Bunnpris dropper Reitan-konsernet og går tilbake til innkjøpssamarbeid med NorgesGruppen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bunnpris dropper innkjøpssamarbeidet med Rema 1000 og går tilbake til Norgesgruppen fra 2017. Rema svarer med å be Konkurransetilsynet gripe inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed mister Rema 1000 rundt 4 prosent av sin innkjøpsmakt, mens Norges største dagligvarekonsern får en like stor økning, skriver Adresseavisen.

Ifølge avisen vil Norgesgruppen og grossisten Asko med den nye avtalen levere varer til Bunnpris for rundt 3 milliarder kroner i året – før merverdiavgift.

– Det er ikke et lett valg for oss. Rema strakte seg veldig langt for å beholde oss, men til slutt handler det om hva Rema og Norgesgruppen hver for seg er best på, og hva som passer best for Bunnpris. Distribusjonsløsningen, utvalget av merkevarer og sortimentet generelt ble avgjørende, sier styreleder Christian Lykke i Bunnpris til Adresseavisen.

Les også: Bunnpris åpner for betaling med mobiltelefon

Maktkonsentrasjon

Bunnpris brøt med nettopp Norgesgruppen i 2012, men fem år senere er butikkjeden tilbake hos samme dagligvarekonsern.

– Vi har tilbudt Bunnpris så gode betingelser som vi overhodet er i stand til. At de nå går til Norgesgruppen beviser at de må ha langt bedre betingelser enn oss. Størrelse betyr tydeligvis alt for norske merkevareleverandører, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til Dagens Næringsliv.

Selv om han ikke har noe problem med at Bunnpris velger andre samarbeidspartnere, mener han Konkurransetilsynet må se nærmere på akkurat denne avtalen.

– For konkurransen, leverandører og ikke minst forbrukerne er dette en dårlig nyhet. Dette er en lenge varslet maktkonsentrasjon som Konkurransetilsynet ikke kan sitte stille og se på, sier Reitan.

Les også: 400 søkere på deltidsjobb i matbutikk

50 prosent

Han peker på at Konkurransetilsynet tillot Norgesgruppen å bli større da de nylig fikk overta 50 ICA-butikker, da de fikk overta eiendomsporteføljen og leiekontraktene til ICA Maxi i 2012 og da de kjøpte nesten halvparten av aksjene i Konsumgruppen Norge AS.

– Vi har ingen problemer med at Bunnpris velger andre samarbeidspartnere, men det som vil skape utfordringer for oss alle er om Konkurransetilsynet nå sitter stille og lar den desidert største aktøren bli enda større, sier Reitan.

Han peker på at Norgesgruppen nå nærmer seg en markedsandel på 50 prosent.

Les også: REMA 1000 misbrukt i gavekortsvindel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus