SAS tjener penger

For første gang på flere år kan SAS vise til overskudd.
For første gang på flere år kan SAS vise til overskudd. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapet SAS kan vise til et resultat etter skatt på 956 millioner svenske kroner de siste tolv månedene. Det er første gang på flere år at selskapet kan vise til overskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før skatt var resultatet for årsperioden november 2014 til oktober i år på 1.417 millioner svenske kroner. I samme periode året før gikk SAS på et underskudd med 918 millioner svenske kroner.

De siste årene har SAS kuttet kostnadene med mange milliarder kroner. Men det er ikke nok. Det trengs ytterligere kutt fordi driftskostnadene har økt det siste året, ifølge SAS-sjef Rickard Gustafson.

– Vi er ydmyke når det gjelder vår situasjon. Jeg sammenligner dette med en idrettsmann som har vunnet gullmedalje i VM eller OL. Vi er beredt til å møte hard konkurranse i året som kommer. Vi vil derfor fortsette å redusere kostnadene slik at vi kan investere mer i produkter som kundene ønsker, sier Eivind Roald, konserndirektør for kommersiell avdeling i SAS, til NTB.

Les også: SAS ansetter 500 nye kabinansatte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurranse

I årets tredje kvartal, fra august til oktober, oppnådde SAS et resultat på 867 millioner kroner, sammenlignet med 450 millioner kroner i samme periode i fjor.

SAS forbereder seg på nå hardere konkurranse etter et stabilt år. Kapasitetsveksten skal økes, og det er viktig å kutte kostnader for å ta opp kampen mot blant andre Norwegian og Ryanair, påpeker SAS i regnskapsrapporten.

– Vi har områder i dag der vi bør redusere kostnader. Blant annet har vi ennå ikke fått ut effekter på IT-siden. Der ligger vi noe bak. Vi har også noe å hente på outsourcing og eiendom, sier Roald.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere vedtatte planen om kostnadskutt på 2,1 milliarder kroner fram til 2017 gjelder fortsatt, og SAS skal levere varene, slår Roald fast. Konsernet vil også få drahjelp av lavere oljepris, mener han.

– Oljeprisfallet hadde ennå ingen effekt i tredje kvartal, men nå i siste kvartal ser vi effekt, og dette vil vi ser mer av videre. Det vil gi oss forutsigbarhet i tiden framover, sier Roald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SAS sparer millioner på å registrere fly i Norge

70 år

– Vi er fornøyd med at vi greier å følge omstillingsplanen fra noen år tilbake. Den begynner nå å gi gode økonomiske resultater. Vi har vært veldig tro mot strategien og ser at resultatene vi har ment skulle komme, nå er på vei. Vi retter en takk til lojale kunder og til medarbeiderne internt som står på natt og dag for å levere et godt produkt, sier Roald.

Han viser til at SAS neste år fyller 70 år.

– Vi er et selskap med lange tradisjoner. Ingen er i nærheten av oss i Skandinavia når det gjelder størrelse og alder og som har evnet å omstille seg så raskt, sier Roald.

Les også: SAS og DNB inngår bonussamarbeid