Krav om norsk oljestopp møtt med kald skulder

Solberg om klimaavtalen: – Gass en del av løsningen i Europa. Se video.

Krav om at Parisavtalen må bety begynnelsen på slutten for norsk olje- og gassnæring, møter liten forståelse i regjeringspartiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kommer til å fortsette med olje og gass, men vi skal også ha flere jobber i andre sektorer fremover, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hvis norsk petroleumsaktivitet blir stengt ned, blir den erstattet av produksjon i andre land med høyere utslipp, fremholder Frps klimapolitiske talsmann Oskar Grimstad.

– Frps anbefaling er derfor full fart for norsk olje og gass framover for å nå målene i Parisavtalen, sier han.

Les også: Jern-Erna gnagde seg gjennom 7600 meter fjell

– Gass del av løsning

Blekket var knapt tørt på Parisavtalen før miljøbevegelsen og flere politiske partier krevde at 23. konsesjonsrunde i Norge blir skrinlagt, og at letingen etter mer olje på norsk sokkel stanser.

Solberg minner for sin del om at kull er «klimaverstingen», og at norsk gass er en del av løsningen i Europa fram mot 2030.

– Vi skal gjøre tiltak i alle deler av norsk økonomi for å nå de ambisiøse målene som Stortinget vedtok etter at regjeringen foreslo dem i fjor vår. Men det betyr ikke at det ikke kommer til å være behov for både olje og gass i årene fremover, sier hun.

Bakgrunn: Fabius banket igjennom klimaavtalen

Får politisk støtte

Bellona mener avtalen kan bety kroken på døra for norsk olje og gass etter 2035, mens miljøstiftelsen Zero krever at Norge tar et særlig ansvar for å lede an i utfasingen av fossil energi.

– Noe av det første vi må gjøre, er å avlyse oljeboringen i nordområdene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

– Det er overhodet ikke plass til norsk olje fra Barentshavet eller norsk gass langt inn mot 2040 i et 1,5-gradersscenario, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge.

Kommentar av Thomas Vermes: Klimaet kunne ikke vinne i Paris - kampen ble tapt hjemme

Krever nye forslag

Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener Norge nå må skru opp egne ambisjoner.

– Det er ingen tvil om at med et verdenssamfunn som tar denne avtalen på alvor, så vil det få store konsekvenser for olje- og gassvirksomheten, også i Norge, sier han.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås krever at regjeringen umiddelbart fremmer forslag til nye klimakutt og klimamål for Stortinget.

– Stortinget bør avlyse hele 23. konsesjonsrunde og stanse letingen etter ny olje og gass på norsk sokkel, sier Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.

Les også: Rasmus Hansson: – Urealistisk, men nødvendig avtale

– Bred oppsluting

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) peker på at det er bredt politisk flertall for å åpne 23. konsesjonsrunde.

– Vi registrerer betydelig interesse fra selskapene for å søke her. Vi vil fortsette å ha en streng klimapolitisk ramme for aktiviteten vår, med kvoteplikter og høy CO2-avgift, sier statsråden.

Administrerende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass viser til at norsk energipolitikk har bred oppslutning i Stortinget.

– Norsk olje- og gasspolitikk, som er trukket opp ved et bredt flertall i Stortinget – herunder opplegget for den 23. konsesjonsrunde – er helt i tråd med den klimapolitikk regjeringen og Stortinget har fastsatt, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus