Irske Annilese Miskimmon blir ny operasjef

Den Norske Opera & Ballett har ansatt irske Annilese Miskimmon som ny operasjef fra høsten 2017.
Den Norske Opera & Ballett har ansatt irske Annilese Miskimmon som ny operasjef fra høsten 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledelsen ved Den Norske Opera oppsøkte en rekke personer i Norge og i utlandet som kunne være aktuelle som ny operasjef. Valget falt til slutt på irske Annilese Miskimmon (41).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kunne administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø presentere den nye operasjefen. Miskimmon blir hentet fra Den Jyske Opera i Aarhus, hvor hun har vært operasjef siden 2012.

– Hun har en fin balanse med ønske om å gjøre opera moderne og relevant for vårt århundre. Samtidig har hun en veldig god fingerspissfølelse og respekt for tradisjonene. Det er viktig for oss som nasjonalt operahus, og jeg tror det vil hjelpe oss å nå et bredt publikum, sier Lysø til NTB.

Ny musikksjef blir Karl-Heinz Steffens. Han kommer fra jobben som musikksjef ved filharmonien i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. De siste årene har han blant annet dirigert ved Berlin Staatsoper og La Scala i Milano.

Les også: Lønnsvekst til operasjefen i kuttperiode

Ble kontaktet

Prosessen med å finne ny operasjef har pågått siden i sommer, og stillingen ble utlyst i oktober. På søkerlisten sto 42 personer, og kulturkommentatorer har bemerket at det var langt mellom de kjente navnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysø bekrefter at Operaen selv aktivt oppsøkte personer både i Norge og Europa som de mente var mulige kandidater til jobben. Annilese Miskimmon var blant dem.

– Hun var et navn som kom opp fra veldig mange forskjellige hold. Vi kontaktet henne, og det endte med at hun valgte å søke, sier han.

Lysø er ikke enig i bekymringen om at det var få kandidater på høyt kunstnerisk nivå å velge mellom. Han sier mange av dem som ble kontaktet, også viste interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig godt fornøyd med kvaliteten på kandidatene vi har møtt. Personlig har jeg intervjuet elleve stykker, sier han.

Moderne og tradisjonell

41-åringen fra Belfast er litt kjent med Den Norske Opera fra før. I 2003 regisserte hun «Spar dame» for operaen da den fortsatt holdt til i Folketeatret.

– Jeg ble forelsket i byen, og jeg gleder meg til å flytte til Oslo. Det blir spennende å lære å kjenne norsk kultur og det norske folk – og å lære norsk. De sier det er lettere å uttale enn dansk, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miskimmon tar mål av seg til å få folk som vanligvis ikke går i operaen, til å prøve. Opera er for alle, understreker hun.

– Jeg er en helt vanlig person, jeg kommer ikke fra noen rik familie. Man blir født og man skal dø, men i tiden mellom er det livet og alle disse følelsene. Opera er en kunstform som virkelig kan omfatte det, sier hun.

Avstemning i forestilling

Hun er kjent for å ta i bruk utradisjonelle grep for å skape interesse. Da hun satte opp Mozarts «Cosi fan Tutte» fikk dansk publikum ved begynnelsen av forestillingen stemme over om de ville ha en moderne eller en tradisjonell versjon.

– Bak scenen sto sangerne i bare undertrøye, klare til å iføre seg kjoler eller jeans, avhengig av hvilken vei det gikk, forteller hun.

To tredeler av forestillingene ble tradisjonelle, mens en tredel ble moderne versjon. Avstemningene skapte debatt og interesse også utenfor de tradisjonelle opera-sirklene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltrer 2017

Per Boye Hansen går – mot sin vilje – av som operasjef når åremålet hans går ut sommeren 2017. Miskimmon tiltrer først høsten 2017, men vil allerede fra neste år jobbe som rådgiver for å planlegge fremtidige operasesonger.

Hun er kjent med at det har vært uro internt i operaen.

– Jeg tror folk er klare for å legge ting bak seg. Jeg er sikker på at den kunstneriske staben vil hjelpe meg, og ser fram til å samarbeide med Boye Hansen i planleggingsfasen, sier hun. (©NTB)