Mæland: Uhørt å gripe inn overfor Telenor

Næringsminister Monica Mæland (H) sier det ville være uhørt å gripe inn i ansettelsesprosessen i delvis statseide Telenor.
Næringsminister Monica Mæland (H) sier det ville være uhørt å gripe inn i ansettelsesprosessen i delvis statseide Telenor. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Næringsminister Monica Mæland (H) vurderte aldri å gripe inn overfor Telenor-styret da hun 4. mai i år fikk vite at det kun var menn som var aktuelle som ny konsernsjef etter Jon Fredrik Baksaas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ville være helt uhørt og i strid med våre eierprinsipper, sa næringsministeren i Stortinget fredag under et replikkordskifte i forbindelse med behandlingen av budsjettinnstillingene fra næringskomiteen.

Mæland gjentok at hun inntil 4. mai trodde at det var kvinner blant kandidatene til toppjobben, og at hun ble overrasket da hun fikk vite at styret dagen etter kun fikk seg forelagt tre mannlige kandidater.

– Usant

Arbeiderpartiets Knut Storberget beskyldte statsråden for ikke å ha fortalt hele sannheten før i et intervju med VG Nett torsdag. Han viste til at Mæland i flere intervjuer har bemerket at det er alvorlig om kvinner ikke var med i «sluttrunden».

– Det er fascinerende hva Arbeiderpartiet bruker en viktig budsjettdebatt til, svarte Mæland syrlig.

Hun avviser bestemt å ha snakket usant og la til at både hun og Aaser oppfatter at «sluttrunden» varte fram til 4. mai. At hun har handlet i strid med prinsippene for god eierskapsutøvelse, slik Ap og Storberget antyder, er hun også uenig i.

– Vi peker ikke på kjønn eller person, vi peker på prosess, sa statsråden.

Bakgrunn: Mæland visste at ingen kvinner nådde opp i Telenor

Døve ører

I den grad Mæland kom med like tydelige signaler overfor styret som hun gjorde i mediene om at den neste konsernsjefen burde være en kvinne, er hun ikke alene som statsråd i Næringsdepartementet om å ha hatt vanskeligheter med å bli hørt.

Tidligere næringsminister Odd Eriksen (Ap) beskriver dialogen med styret om bedre kjønnsbalanse i selskapets ledelse som «å snakke til veggen».

– Det ga ingen resultater selv om vi tok det opp ved gjentatte anledninger. De tok ikke signalene som ble gitt, og det var jo ikke annet enn signaler vi kunne gi, sier han til NRK.

Les også: Telenor-styret kunne bare velge blant menn

Ny styreleder

Senterpartiets Geir Pollestad ville i Stortinget fredag ha svar på hva Mæland gjør for å få på plass en ny styreleder – og kanskje endatil et helt nytt styre – i Telenor.

– Telenor har et styre og en fungerende styreleder, men vi er svært opptatt av å få på plass en ny styreleder. Det er nominasjonskomiteen som gjør denne jobben. Komiteen innstiller til bedriftsforsamlingen og jobber på spreng, sa Mæland.

Nominasjonskomiteens leder Anders Skjævestad sier til Dagbladet at han håper arbeidet vil være gjort i løpet av «uker, og ikke flere måneder».

– Her må det jobbes så raskt som overhodet mulig, men prosessen må være god. Vi kan ikke kutte svinger, sier han.

Les også: Næringsministeren vil ha svar på Telenors kvinnekvote

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus