Mæland visste at ingen kvinner nådde opp i Telenor

Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Næringsminister Monica Mæland visste at kampen om toppjobben i Telenor til slutt sto mellom tre menn. Hun grep ikke inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mæland har den siste uken uttrykt overraskelse over opplysninger om at det ikke var kvinnelige kandidater med i sluttrunden da Telenor skulle ansette ny konsernsjef.

Nå viser det seg at Mæland før ansettelsen fikk beskjed om at det kun var menn med i siste runde om toppjobben i Telenor, skriver Dagens Næringsliv.

Venstres partileder Trine Skei Grande reagerer på de nye opplysningene:

– Dette er underlig. Jeg lurer da på hvorfor Mæland tydeligvis ikke har brakt inn det samme engasjementet hun har vist utad i denne saken, inn i disse foraene der hun fikk vite at det kun var menn det sto mellom, sier Grande.

Les også: Mer uro rundt Telenor-ansettelse

– Problematiserte spørsmålet

I en epost til Dagens Næringsliv skriver Mæland følgende:

– Dagen før ansettelsen skjedde, ble jeg orientert om resultatet. Jeg problematiserte da igjen spørsmålet om kvinnelige kandidater.

Hun understreker at det er styret som fatter beslutningen om ny konsernsjef, og ikke staten som eier.

VG skriver at Mæland fikk beskjed om at det kun sto tre mannlige kandidater igjen den 4. mai. Dagen etter skulle styret i Telenor bestemme seg for hvem som skulle utpekes som ny sjef. Næringsministeren skal ha stilt seg undrende til at en av de kvinnelige toppkandidatene, Berit Svendsen, var blitt vraket.

– Hvor ble det av Berit Svendsen, skal Mæland ha uttalt overfor styreleder Svein Aaser.

Les også: VG: Telenor-styret kunne bare velge blant menn

Møtte styreleder

Torsdag møtte næringsministeren fungerende styreleder i Telenor, Franck Dangeard. Han måtte da forklare regjeringen hvorfor og hvordan telegiganten ansatte Brekke som ny konsernsjef, skrev DN før møtet.

– Når det nå stilles spørsmål om prosessen og kommer nye påstander, er det naturlig å følge opp saken med Telenor. Derfor hadde jeg i dag et møte med fungerende styreleder. Utover det har jeg ingen kommentarer, skriver Mæland i en epost til NTB.

Les også: – Gunn Wærsted sterk kandidat som ny Telenor-styreleder

– Jobber for kvinneandel

Mannen som fikk jobben som konsernsjef, Sigve Brekke, erkjenner at selskapet har fått seg en solid ripe i lakken.

– Når folk stiller spørsmål ved tilliten til Telenor, blir jeg lei meg, for det er ikke det Telenor jeg kjenner, sa Brekke i et intervju med NRK torsdag.

Brekke fikk jobben som Telenor-sjef, til tross for at Mæland ba selskapet lete aktivt etter kvinnelige kandidater som kunne bli Jon Fredrik Baksaas' etterfølger som konsernsjef. Staten eier 54 prosent av aksjene i Telenor.

– Jeg er ikke stolt av antallet kvinner i Telenors ledelse. Jeg ser at det er noe vi må gjøre noe med, sier Brekke.

Han viser til at selskapet nå har etablert et kvinnenettverk for å bedre rekrutteringen. I dag er mer enn 160 av Telenors 200 øverste ledere menn, ifølge Brekke.

Les også: Næringsministeren vil ha svar på Telenors kvinnekvote

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus