Utenlandsk bekymring for Vimpelcom-høring

Det var etter påtrykk fra riksadvokat Tor-Aksel Busch at kontrollkomiteen valgte å utsette høringen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Det var etter påtrykk fra riksadvokat Tor-Aksel Busch at kontrollkomiteen valgte å utsette høringen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Både amerikansk og nederlandsk politi frykter at Vimpelcom-høringene i Stortinget kan skade korrupsjonsetterforskningen av selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tar beslutningen om å utsette høringen til etterretning. Jeg har forståelse for at hensynet til pågående etterforskning gis betydelig vekt, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NTB.

Kontrollkomiteen på Stortinget bestemte seg mandag for å utsette Vimpelcom-høringen «inntil videre» etter anmodning av riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Parallell etterforskning

I et møte med komitéleder Michael Tetzschner og nestleder Martin Kolberg fredag, skal Busch ifølge Aftenposten gitt klar beskjed om at også amerikansk og nederlandsk politi ser med uro på at den norske nasjonalforsamlingen driver en slags parallell etterforskning.

– Økokrim hadde fått henvendelser fra USA og Nederland som var bekymret for bevisforspillelsesfaren, selv om vår vurdering primært er knyttet til den norske etterforskningen, sier Busch til avisa.

Stortingsrepresentant og komitémedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) sa til NTB mandag at han mener henvendelsen fra landets øverste påtalemyndighet er upassende.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sa Lundteigen. Han var alene om å stemme nei da Vimpelcom-høringen ble utsatt under et ekstraordinært komitémøte mandag ettermiddag.

– Vi hadde klart å gjennomføre høringen uten å ødelegge for etterforskningen. Det er statsrådens eierstyring som er det sentrale for oss, ikke straffesaken, sier Lundteigen.

Les også: Lundteigen: Upassende av Riksadvokaten

– Avtalebrudd

Amerikanske myndigheter skal også ha rettet seg mot Telenor for å ivareta informasjonsflyten i Vimpelcom-saken.

Ifølge Dagens Næringsliv har det amerikanske justisdepartementet reagert på at Telenor delte sensitiv informasjon med næringsminister Monica Mæland i oktober. Det skjedde da Telenor-sjef Sigve Brekke og daværende styreleder Svein Aaser gikk til næringsministeren med ny informasjon om korrupsjonssaken. Opplysningene som ble lagt fram førte til at Aaser måtte gå fra vervet som styreleder.

Ifølge avisa stammet informasjonen fra sentrale dokumenter i den amerikanske etterforskningen av Vimpelcom. Telenor skal ha fått tilgang på dokumentene etter en runde med informasjonsutveksling og avhør i London i fjor høst, men skal ha fått beskjed om at opplysningene ikke måtte deles med noen.

Det amerikanske justisdepartementet skal ha uttrykt skuffelse over hendelsen, og ment at det er et klart avtalebrudd.

– Etterforskende myndigheter har vært opptatt av at vi ikke skal foreta oss noe som kan skade etterforskningen, sier kommunikasjonssjef Severin Roald i Telenor.

Les også: VG: Telenor intervjuet ikke kvinnelige lederkandidater

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus