Vimpelcom-høring utsatt i seks måneder:Lundteigen: Upassende av Riksadvokaten

Riksadvokat Tor-Aksel Busch, her fra en annen anledning, fikk innvilget utsettelse av den planlagte høringen i Vimpelcom-saken.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch, her fra en annen anledning, fikk innvilget utsettelse av den planlagte høringen i Vimpelcom-saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vimpelcom-høringen på Stortinget er utsatt etter påtrykk fra Riksadvokaten. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener henvendelsen fra landets øverste påtalemyndighet er upassende, men leder Martin Kolberg avviser at kontroll- og konstitusjonskomiteen har latt seg styre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Lundteigen til NTB. Han var alene om å stemme nei da Vimpelcom-høringen ble utsatt «inntil videre» under et ekstraordinært komitémøte mandag ettermiddag.

– Vi hadde klart å gjennomføre høringen uten å ødelegge for etterforskningen. Det er statsrådens eierstyring som er det sentrale for oss, ikke straffesaken, sier Lundteigen.

Høyres Michael Tetzschner advarte på forhånd mot å invitere siktede personer til høringer i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han mener beslutningen om å utsette høringen er «pinlig, men nødvending».

– Dette er helt i samsvar med det Høyre foreslo for flere uker siden. Det kler ikke komiteen at flertallet på forhånd ikke evnet å gjøre en saklig avgrensning. Når komiteen begynner å stille spørsmål som skal avklares bevismessig av dem som har etterforskningskompetanse, så er vi på ville veier, sier Tetzschner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Telenor-sjefen ba om lukket møte med kontrollkomiteen

Gransking

Brev

Riksadvokat Tor-Aksel Busch troppet ifølge VG selv opp på Stortinget fredag i forrige uke for å be komiteen utsette høringen som skulle finne sted 16. desember. I et møte med komitéleder Kolberg og -nestleder Tetzschner skal han ha overlevert et brev der anmodningen begrunnes.

I brevet går det fram at Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn» frykter at en åpen høring i Stortingets kontrollkomité «kan skade den pågående etterforskningen». Busch understreker at det fullt og helt er opp til komiteen å velge om høringen blir gjennomført som planlagt eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps Martin Kolberg sier han ikke er kjent med at en lignende anmodning fra Riksadvokaten noensinne har kommet til Stortinget. Likevel finner han ikke initiativet upassende, slik Lundteigen gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vimpelcom-eposter kan ha blitt holdt skjult

Saken fortsetter under bildet

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Lundteigen. Han var alene om å stemme nei da Vimpelcom-høringen ble utsatt «inntil videre» under et ekstraordinært komitémøte mandag ettermiddag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Lundteigen. Han var alene om å stemme nei da Vimpelcom-høringen ble utsatt «inntil videre» under et ekstraordinært komitémøte mandag ettermiddag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Avviser kritikk

– Vi må kunne tåle et fornuftig samspill mellom statsmaktene. Når Riksadvokaten henvender seg til Stortinget og sier at det er viktige etterforskningsmessige grunner for å utsette høringen, så har vi respekt for det, sier Kolberg til NTB.

Han understreker at det ikke er snakk om å legge Vimpelcom-saken til side og tror ikke utsettelsen skader Stortingets arbeid med saken på noen måte. Kritikken fra Michael Tetzschner tar han ikke til seg.

– Vi har hatt et behov for å få kartlagt Næringsdepartementets og statsrådens gjøren og laden. Vi må ikke glemme at vi allerede har hatt én høring i denne saken, uten at vi greide å konkludere for Stortinget i plenum. I ettertid har vi dessuten fått vite at de to mest sentrale i høringen ikke har snakket sant, sier Kolberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han poengterer at komiteen ikke har hatt til hensikt å gå inn på de strafferettslige sidene ved Vimpelcom-saken. Mandagens beslutning legger ingen føringer for andre saker der komiteen ønsker å høre siktede personer, understreker han.

Martin Kolberg (Ap), leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Martin Kolberg (Ap), leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Vimpelcom-saken:

* Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998.

* Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

* Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritiserte Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Komiteen konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.

* 5. oktober: Telenor varsler at de vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.

* 30. oktober: Næringsminister Monica Mæland (H) avsetter Telenors styreleder Svein Aaser. Mæland hadde fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.

* 2. november: Tidligere konsernsjef Baksaas innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring i januar.

* 4. november: Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015), pågripes av Økokrim, siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.

* 9. november: Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styret i Telenor er enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale med styret med umiddelbar virkning. Baksaas frasier seg også retten til bonus for 2015.

* 10. november: Borgarting lagmannsrett beslutter at Jo Lunder skal løslates fra varetekt.

* 17. november: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen kaller inn til ny Vimpelcom-høring 16. desember.

* 5. desember: Kontrollkomiteen avviser en forespørsel fra Telenors konsernsjef Sigve Brekke om et lukket møte i forkant av den åpne høringen.

* 7. desember: Vimpelcom-høringen blir utsatt et halvt år, etter at Riksadvokaten ba om dette fordi Økokrim fryktet den kunne skade etterforskningen.