Ytterligere 900 må gå i NOV Norway

Det var en tung dag for de ansatte i oljeserviceselskapet NOV Norway mandag.
Det var en tung dag for de ansatte i oljeserviceselskapet NOV Norway mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Oljeserviceselskapet NOV Norway sier opp 900 fast ansatte i tillegg til de 1.500 som allerede har fått sine arbeidsforhold avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOV Norway:

  • Norsk Oljeserviceselskap. Datterselskap av det amerikanske multinasjonale selskapet National Oilwell Varco, som har over 60.000 ansatte i mer enn 60 land.
  • Har hovedkontor i Kristiansand
  • Rundt 4.500 ansatte (2014). Nedbemannet tidligere i år med 1.500, og sier nå opp ytterligere 900.
  • NOV ble etablert i Norge i 2000 ved kjøpet av Hitec. I 2003 ble Hydralift, Stålprodukter og Procon en del av NOV-familien. Veksten fortsatte med kontorer i Tønsberg (2006) og Trondheim (2011), samt oppkjøpet av APL i Arendal i 2010.


(Kilde: NOV)

National Oilwell Varco Norway (NOVN) opplyser i en pressemelding at produksjonsvirksomhetene på Hjelset like utenfor Molde og i Søgne utenfor Kristiansand vil bli nedlagt.

– I tillegg til de cirka 1.500 fast ansatte og innleide som allerede har fått sitt arbeidsforhold avsluttet i den første nedbemanningen, vil 900 fast ansatte motta oppsigelse i denne runden, opplyser selskapet.

Selve tallet har vært kjent for de tillitsvalgte en stund allerede, men det er fryktelig høyt, og skuffelsen er stor i et selskap som nå blir mer enn halvert.

– Det er klart at dette er et svært høyt tall. Vi har vært med på en ganske tøff runde allerede, så jeg skjønner at våre medlemmer synes dette er veldig tøft. De har levd veldig lenge med usikkerhet siden forrige kuttrunde startet i mai/juni. Nå blir det bare enda mer usikkerhet, sier hovedtillitsvalgt Kaspar Frengstad i Industri Energi til NTB.

Bakgrunn: 1.500 må gå i oljeserviceselskapet NOV

Usikkerhet

Selskapet opplyser at det vil bli gjennomført organisatoriske og strukturelle endringer. Mandag fikk de ansatte beskjed om oppsigelsene på epost. Hele denne uken legges det opp til informasjonsmøter der representanter for ledelsen i NOVN vil være til stede.

– Ledelsen i NOVN uttrykker forståelse for at dette skaper usikkerhet blant våre mange ansatte. Vi vil fortsette å legge stor vekt på å gjennomføre en ryddig prosess som ivaretar alle ansatte på best mulig måte i tiden fremover, understrekes det i meldingen.

Ved forrige oppsigelsesrunde i sommer ble også 900 fast ansatte rammet. I tillegg måtte også 600 innleide gå. Den siste kuttrunden kom imidlertid ikke helt overraskende på de ansatte.

– Det er klart at 900 mennesker er veldig mange. Men markedet er forferdelig dårlig om dagen, så selv om vi kanskje fryktet et så høyt tall, så er man jo sjokkert, sier Frengstad som for en måned siden håpet på «edruelige tall».

Les også: Norsk olje og gass: – Norske oljeinvesteringer snur i 2017

Over halvert

Fra å ha rundt 4.500 ansatte i Norge, blir det som har vært Sørlandets største private arbeidsgiver, dermed mer enn halvert på svært kort tid. Selskapet har ikke hatt så få ansatte siden 2007/2008.

– Vi skal ned på et veldig lavt nivå. Det er jo dessuten dramatisk at man legger ned to store bedrifter i både Hjelset og Søgne, sier Frengstad.

De aller fleste som ble rammet av forrige kuttrunde, har siste arbeidsdag 31. desember. Den siste kuttrunden vil mest sannsynlig gjennomføres ved utgangen av januar.

Frengstad forteller at de ansatte også er svært skuffet over at ledelsen ikke har kommet frem til en løsning der de ansatte blir tilbudt sluttpakker.

– Vi er veldig skuffet over at selskapet ikke har tenkt å benytte seg av det virkemiddelet, sier Frengstad.

60.000 ansatte

Allerede i april ble det kjent at samtlige NOV-ansatte i Norge hadde fått epost med den dystre beskjeden om at bedriften slet med både salg og etterspørsel, og at dette ville få konsekvenser for de ansatte.

NOV Norway er den norske delen av National Oilwell Varco, som har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas. På verdensbasis har selskapet over 60.000 ansatte, ifølge nettsidene.

Det leverer boreutstyr til både landbaserte rigger og offshoreinstallasjoner, i tillegg til tjenester som rørinspeksjoner.

Les også: OPEC-sjefer tror på «bedre balanse» i oljemarkedet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus