Telenor-sjefen ba om lukket møte med kontrollkomiteen

Telenor-sjef Sigve Brekke ønsket et lukket møte med kontroll- og konstitusjonskomiteen før høringen i Vimpelcom-saken, men fikk nei fra komiteen.
Telenor-sjef Sigve Brekke ønsket et lukket møte med kontroll- og konstitusjonskomiteen før høringen i Vimpelcom-saken, men fikk nei fra komiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kontrollkomiteen på Stortinget har blankt avvist en forespørsel fra Telenors konsernsjef Sigve Brekke om et lukket møte i forkant av den åpne høringen om Vimpelcom-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forespørselen fra Telenor ble sendt torsdag – mindre enn to uker før nåværende og tidligere Telenor-topper skal grilles i en ny høring. Allerede dagen etter, altså fredag, ble ønsket avslått av en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité

– Vi mener det ikke er riktig å ha et slikt møte. Telenors ledelse er invitert til en åpen høring, og da er det i den åpne høringen vi skal føre samtaler med dem, ikke i et lukket møte, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til VG.

I svarbrevet kommer det fram at Telenor ønsket å oppdatere komiteen om «tilbakemeldinger selskapet har fått om status for etterforskningen og forholdet til opplysningene Telenor har gitt i brev av 28. oktober 2015 til Nærings- og fiskeridepartementet».

Les også: Telenortopper og statsråder i ny Vimpelcom-høring

Telenor bekrefter

Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder høring om Telenors rolle i Vimpelcom-saken 16. desember. Vimpelcom-deleier Telenor bekrefter at selskapet ønsket et møte med komiteen i forkant av høringen.

– Vi har vært åpne om at vi har gått til næringsminister Monica Mæland (H) med informasjon som etterforskende myndigheter har pålagt Telenor ikke å dele med offentligheten av hensyn til etterforskningen. Hvordan vi skal håndtere den type informasjon i en høring, er blant dilemmaene vi ønsket å diskutere, opplyser informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor til VG.

Informasjonen Mæland fikk i slutten av oktober førte som kjent til at Telenors styreleder Svein Aaser måtte gå på dagen.

Les også: Vimpelcom-eposter kan ha blitt holdt skjult

Gransking

I starten av november hyret Telenor inn advokatfirmaet Deloitte til å gå gjennom selskapets håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom fra 2005 og fram til i dag. Telenor hadde 5. oktober i år varslet at selskapet ønsker å selge sin eierandel på 33 prosent.

Vimpelcom etterforskes av både amerikanske og nederlandske myndigheter for overføringer på til sammen 700 millioner kroner til postkasseselskapet Takilant. Selskapet eies av venninnen til den ukrainske presidentdatteren Gulnara Karimova, og det er mistanke om at utbetalingene var godtgjørelse for telelisenser i Usbekistan.

Sigve Brekke har vært konsernsjef i Telenor siden august. Han erstattet Jon Fredrik Baksaas, som senere har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom under stortingshøringen i januar i år.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus