Meny

Hole i underskudd uten Thons millioner

Etter at Olav Thon flyttet formuen sin til en stiftelse i 2013, har Hole kommune måttet finne frem sparekniven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Olav Thon ga bort formuen sin til en stiftelse, mistet Hole sin største skatteyter. Nå sliter kommunen med å få endene til å møtes.

Inntil milliardformuen ble flyttet ut av kommunen, hadde Hole rundt 50 prosent høyere skatteinntekter enn en norsk gjennomsnittskommune, melder NRK. Nå gjør et underskudd på 50 millioner kroner at politikerne må diskutere kutt. Flere av innbyggerne tror de folkevalgte har lukket øynene for en dag de visste måtte komme.

– Jeg tror de bare dyttet det foran seg, uten å tenke på at Thon-pengene kom til å forsvinne, sier en kvinne og får støtte fra en annen.

– Jeg leste en gang at dette hadde de tatt høyde for, men det virker ikke sånn.

Bakgrunn: Olav Thon flyttet formuen, kommunen får tøffere tider

Ordfører Per Berger (H) er ikke enig i dette. Han sier høy befolkningsvekst har spist opp sparepengene som skulle være en buffer.

– Det ble lagt til side fond for framtidige utfordringer. Rundt år 2000 var fondet på mellom åtte og ti millioner kroner. Men kommunen har hatt en enorm vekst og utvikling siden det, med nest størst befolkningsvekst i landet, sier Berger. Han sier det er tjenestetilbud til innbyggerne som har tæret på sparepengene.

Nå ligger det altså an til et kraftig underskudd, i tillegg til at Høyre, Frp og KrF vil bygge opp en ny buffer allerede til neste år. Til sammen vil det kreve 70 millioner kroner i innsparinger i 2016.

Les også: Her er Norges rikeste kvinner

Les alt om skatt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus